El Tribunal Administratiu tomba els plecs per al contracte de la recollida del fem de Sueca

El Tribunal Administratiu tomba els plecs per al contracte de la recollida del fem de Sueca
  • Invalida dos punts dels documents de condicions administratives, aprovats el passat 1 de desembre i ordena que es torne al punt de partida

El govern de Sueca haurà de tornar a licitar el contracte del servei de neteja viària, recollida de residus i transport a planta del tractament. Així ho ha determinat el Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals (TACRC) mitjançant una resolució del passat 24 de febrer.

contenidors-sueca-gen-2017L’esmentat TACRC invalida dos punts dels plecs de condicions administratives, aprovades el passat 1 de desembre, i ordena que es torne al punt de partida, és a dir, a la redacció del plec de clàusules administratives particulars (PCAP) i el plec de prescripcions tècniques (PPT). El contracte és d’1.359.073,57 anuals, IVA inclòs. Es licita per quatre anys amb la possibilitat de dues pròrrogues anuals.

El tribunal falla, tal com apunta en el document que s’adjunta a aquesta informació, a favor de dos dels quatre condicionants impugnats per l’empresa del grup ACS, Urbaser SA. El primer d’ells, i en conseqüència anul·la, é referent a l’article 59 del PPT.

“Los licitadores deberán contar con instalaciones propias o alquiladas, que deberán tener como mínimo una capacidad adecuada para albergar los vehículos y la maquinaria necesaria para el servicio, que permita el mantenimiento básico y pequeñas repàraciones, así como la liumpieza de los vehículos, y contar con espacio suficiente para los vestuarios del personal y almacén de materiales”, es demanava al plec.

I afegeix el mateix document: “Las instalaciones deberán encontrarse en el término municipal de Sueca. deberán contar con la preceptiva liocencia municipal, así como con las demás autorizaciones que se precises expedidas por otros Organismos oficiales, y contar con la conformidad del Ayuntamiento. En el caso de disponer de instalaciones propias se deberá adjuntar la información correspondiente en la oferta”.

El tribunal, al respecte, apel·la a resolucions pròpies, jurisprudència i sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). Expressa que “no hi ha dubte que l’exigència de l’article 59 del PPT imposada als licitadors constitueix una clàusula d’arrelament territorial o de localització de les instal·lacions que no es pot considerar justificada d’acord amb les al·legacions de l’ajuntament”. I afegeix: “Si bé el normal és que les esmentades instal·lacions es troben dins la població, no és impossible que també es puga prestar el servei amb la mateixa qualitat tenint situades les instal·lacions en localitats limítrofs o properes”.

Les al·legacions de l’Ajuntament de Sueca a les que fa referència el TACRC són un aclariment publicat al Perfil del Contractant de la web municipal en el que s’expressava que “serà el licitador adjudicatari qui haura de disposar de les instal·lacions fixes en el moment de l’inici del contracte”.

El segon dels detalls guanyats per la recurrent fa referència a la puntuació de les propostes econòmiques. El plec de condicions contemplava que un 10% per sota del preu de licitació podia considerar-se una oferta desproporcionada o baixa temerària. I el tribunal ha resolt la modificació, atés que segons el seu criteri podria afectar la competència entre les empreses concursants. “Si el marge per a definir el llindar de temeritat sobre el preu de licitació és molt menut i aquest preu no està estrictament ajustat a les condicions de mercat, pot qüestionar-se la legalitat del plec per ser contrari al principi de concurrència en obstaculitzar l’admissió d’ofertes que, donades les condicions de mercat, no haurien de ser qualificades com anormals o desproporcionades”.

El tribunal desestima la reclamació per l’atribució de punts en el concurs en consideració al preu. I en el mateix sentit resol favorablement al plec de condicions de l’ajuntament en relació als criteris del projecte depenents d’un judici de valor que concedia 15 punts al servei de neteja viària, 15 punts al servei de la recollida de residus, 5 punts a l’organització del servei, mitjans humans i materials i 3 punts al projecte de millora contínua i sostenibilitat, tots ells detallats exhaustivament.

Ple extraordinari per al divendres
La resolució del tribunal tanca la via administrativa. Ara queda oberta a les parts la via contenciosa administrativa. El termini per a la presentació un recurs davant la Sala del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana expira d’ací a dos mesos. El pacte de govern local ha emés un comunicat titulat “Una resolució del Tribunal Administratiu Central resol a favor de l’Ajuntament de Sueca dues de les quatre impugnacions presentades per URBASER SA”.

Des del govern municipal han assegurat que rectificaran els plecs i els duran a un Ple Extraordinari convocat per ales 9 del matí del pròxim divendres per a la seua aprovació i iniciar de nou el procediment.

RBi

RESOLUCIÓ: Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals-sobre-Sueca-Res-208-50-2017


 

  1. […] 8 març, 2017. El Tribunal Administratiu tomba els plecs per al contracte de la recollida del fem de Sueca […]

    Reply

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.