Almussafes encapçala ‘Cançons de Prop’, projecte per fer visible els nostres grups i cantants

Almussafes encapçala ‘Cançons de Prop’, projecte per fer visible els nostres grups i cantants
  • EldiarioCV i Info TV presenten en acústic als dotze representants més consolidats de la música en la nostra llengua

L’Ajuntament d’Almussafes torna a demostrar una vegada més el seu compromís amb la cultura i la llengua valencianes. De fet, va cedir el Saló d’Actes del Centre Cultural del municipi durant dues setmanes del mes de gener, per a l’enregistrament d’una sèrie d’acústics en viu en els quals un total de 12 grups i cantants que utilitzen l’idioma valencià per a interpretar els seus temes van oferir un miniconcert amb l’objectiu de mostrar algunes de les cançons més representatives del seu repertori. El projecte “Cançons de prop”, impulsat per eldiariocv.es i InfoTV amb el suport de la Conselleria d’Educació, Recerca, Cultura i Esport, cerca difondre i visibilitzar la música en valencià i l’ampli ventall de gèneres que aglutina a través de les propostes més consolidades del panorama.

Cada dilluns fins a finals del pròxim mes de maig, eldiariocv.es publicarà en el seu portal web un dels capítols de la sèrie, tots de 30 minuts de durada, que es completa amb una entrevista en exteriors en la qual els espectadors coneixeran de primera mà les inquietuds que van portar als protagonistes a endinsar-se en aquesta faceta artística i la conversa mantinguda amb la periodista Verónica Castillo sobre la importància d’apostar pel valencià com a mitjà per a arribar als seus seguidors. El grup Aspencat protagonitza la primera dels lliuraments oferits.

Presentació oficial
La presentació oficial d’aquest projecte, que preveu la seua ampliació una vegada finalitzada la seua primera temporada, es va celebrar ahir, dimarts 7 de març, en la Sala Russafa i va comptar amb la presència de l’alcalde d’Almussafes, Toni González, i de la regidora de Cultura, Teresa Iborra. El primer edil del municipi va reiterar la disponibilitat de l’ajuntament que presideix per a col·laborar amb aquest tipus d’iniciatives, “que constitueixen una magnífica forma d’acostar als veïns part de la nostra cultura”. Per la seua banda, Iborra va agrair als creadors el seu compromís amb el valencià i va assegurar que en la seua qualitat de responsable polític “seguirà recolzant totes les accions encaminades a atorgar-li a la nostra llengua el lloc que mereix”.

El director d’eldiariocv.es, Adolf Beltrán, va explicar que aquests grups i cantants “necessiten plataformes que donen visibilitat als seus treballs i els periòdics digitals són espais en els quals cada vegada tenen més presència, per la qual cosa nosaltres volem contribuir a aqueixa difusió”. L’altre impulsor de “Cançons de prop”, Juli Esteve, d’InfoTV, recorda que durant el temps en el qual aquest canal va estar en emissió, de 2005 a 2008, “li vam donar molta importància a la música en valencià i ara amb aquest format volem seguir per aqueix camí”.

La música en valencià era “un desert” fins a 1998
Maria Ruiz, una de les responsables de la producció al costat d’Esther Albert, lamenta que durant anys la música en valencià haja estat silenciada. El musicòlog Josep Frechina, que va posar en antecedents als presents sobre el recorregut realitzat en els últims anys per la música en l’idioma autòcton, va relatar que “fins a 1998 era un desert, només hi havia 7 o 8 grups”. Assegura que en els últims 10 anys s’ha produït una progressió espectacular en arribar a la xifra de 120 discs anuals. ”El canvi va començar en 2005 amb la Fundació Ovidi Montllor i amb InfoTV. Després van arribar els Premis Ovidi Montllor i es va crear la marca Música en Valencià, perquè hi havia una necessitat de producció cultural que no existia”, destaca. Gràcies a açò els ajuntaments van començar a interessar-se pel fenomen i a contractar actuacions.

Segons Frechina, amb aquesta sèrie, el primer capítol de la qual ha aconseguit més de 2.000 reproduccions en les primera 24 hores, “es compleix una altra etapa en la qual seguim avançant per a mostrar la diversitat de la nostra música”.

Després d’Aspencat arribaran les propostes d’Òscar Briz, Pau Alabajos, Arthur Caravan, Sènior i el Cor Brutal, Eva Dénia, Pep Gimeno Botifarra, Mara Aranda, Mox, Miquel Gil, Tardor i Carles Dénia. Tots ells han passat ja per la qual els seus creadors han denominat “la caixa negra d’Almussafes”, en al·lusió a l’escenografia triada per a crear l’atmosfera que cercaven en les taules del Centre Cultural de la localitat.

Ajuntament d’Almussafes


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.