El temporal de desembre remata l’agricultura que acumula pèrdues de 700 milions

El temporal de desembre remata l’agricultura que acumula pèrdues de 700 milions

La Unió de Llauradors estima que el temporal de pluges fortes i continuades amb inundacions en algunes zones del passat mes de desembre, acompanyat de vent i fins i tot pedra, ha deixat unes pèrdues directes en el camp valencià que s’acosten als 320 milions d’euros. En aquesta quantia no es contemplen una altra sèrie de pèrdues indirectes que sens dubte s’han produït o es produiran.

A aquesta xifra cal sumar la quantitat de més de 250 milions d’euros estimada ja en el seu moment per La Unió pels efectes de la greu sequera i la d’altres adversitats climatològiques -com per exemple per a no retrocedir massa la pedra de finals de setembre que va causar pèrdues d’uns 12 milions d’euros-, la qual cosa ha provocat que l’any 2016 siga molt nefast per als llauradors de la Comunitat Valenciana. Podríem estar parlant en conjunt d’unes pèrdues climatològiques de prop de 700 milions d’euros, doncs s’ha passat d’un període d’extrema sequera a episodis de temporals.

El més greu de 2016 van ser les pluges de desembre, fonamentalment en el període comprès entre el 16 i el 19 on es van veure afectades més de 140.000 hectàrees de cultiu (quasi 76.000 a València, més de 39.000 a Alacant i més de 32.000 a Castelló). Per províncies la major quantia es dóna a València amb prop de 151 milions d’euros, seguida de Castelló amb més de 91 i Alacant amb més de 76 milions d’euros). El cultiu amb major nombre de pèrdues és el dels cítrics amb més de 201 milions d’euros, seguit de les hortalisses amb 70,4 milions, el caqui amb 21,7, l’olivar amb 20,5 o el raïm de taula amb 3,8 milions d’euros.

La Unió indica que tant el Govern d’Espanya com la Generalitat Valenciana han reaccionat ràpidament anunciant una línia d’ajudes, encara que dirigides a la reparació de les infraestructures fortament afectades pels temporals, però no s’ha establert cap mesura per a compensar directament als llauradors i ramaders afectats. En aquest sentit reclama aquesta organització agrària suport perquè puguen recuperar la seua capacitat productiva que s’ha vist greument afectada pels danys patits en les seues explotacions doncs ja s’avança una elevada pèrdua de renda.

D’aquesta manera La Unió ha proposat un paquet de mesures a les dues Administracions, algunes de competència estatal i altres autonòmica, que podrien servir als afectats a superar aquest episodi climatològic que tants danys els han causat. Entre elles destaquen les següents:

  • Impulsar declaració institucional de les Corts Valencianes de suport al sector i reivindicació de més inversió en infraestructures agràries, a la qual s’haurien d’adherir diputacions provincials i ajuntaments.
  • Concessió d’ajudes d’Estat (ajudes de minimis): 15.000 € per empresa agrària en tres anys. Reglament (UE) nº 1408/2013 de la Comissió de 18 desembre 2013.
  • Reducció del mòdul en l’IRPF per a produccions i zones afectades.
  • Condonació del pagament de l’Impost de Béns Immobles de les parcel·les conreades. En tractar-se d’un tribut local, se sol·licita que la pèrdua d’ingressos dels ajuntaments i diputacions provincials siga compensada amb càrrec als pressupostos generals de l’Estat.
  • Bonificació del 50% de les quotes de la Seguretat Social durant vuit mesos.
  • Taxació de l’assegurança indemnització del dany real en parcel·la en funció de les exigències comercials, independentment de la franquícia establida. És a dir que s’indemnitze el 100% del dany real.
  • Establiment de préstecs amb interès subvencionat per als afectats.
  • Subvenció dels productes fungicides usats per a evitar danys addicionals en producció i plantació.

La Unió de Llauradors i Ramaders


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.