Els ajuntaments comencen a fer balanç de les destrosses causades per la llevantada

Els ajuntaments comencen a fer balanç de les destrosses causades per la llevantada

Superat el temporal de llevant, i evidenciades que les advertències de riuada del Xúquer per part de l’Administració autonòmica i alguns ajuntaments han estat més alarmistes del que anunciaven, és hora de fer balanç de pèrdues. De la gestió tècnica i política de la crisi, la història, el temps i les proves donarà i llevarà raons.

consequencies-temporal-cullera-20-des-2016-1

Cullera

El Govern de Cullera ha pres hui l’acord de sol·licitar al Govern d’Espanya que aprove en el Consell de Ministres del pròxim divendres un paquet d’ajudes especials per a les zones afectades pel temporal dels últims dies, han afirmat des de l’ajuntament de la capital turística de la Ribera Baixa.

L’executiu local presidit per Jordi Mayor ha demanat al central que «prenga exemple del Consell» i destine recursos a les localitats que han patit els efectes de les fortes pluges, el temporal de vent, la crescuda dels rius i, en el cas concret de les localitats costaneres, del temporal marítim.

Les canyes arrossegades pel riu han cobert per complet bona part de les platges del municipi, tal com s’aprecia a les fotografies. Especialment afectada es troba la platja del Marenyet, al sud de la desembocadura del riu, on l’arena està coberta totalment per un mar de canyes, animals morts i un altre tipus de deixalles. El Brosquil i l’Estany també presenten una imatge semblant.

«És una catàstrofe. Tota la brutícia que portava el riu s’ha acumulat en la nostra costa. Per açò, es fa imprescindible que el Govern d’Espanya s’implique al màxim i acudisca en ajuda de municipis com el nostre», ha explicat l’alcalde.

Danys en el camp i en el port
L’acord municipal, que es portarà a ple aquesta setmana, també demana ajuda per a fer front als danys registrats en les activitats nàutiques i pesqueres. El port fluvial de Cullera s’ha vist afectat de forma seriosa i el temporal ha arribat a arrancar fins i tot una pesquera amb la seua barca inclosa, que va acabar a la deriva contra un dels espigons de la desembocadura del riu Xúquer, afirmen les mateixes fonts municipals. Els danys causats pel temporal de vent, amb ratxes de fins a 90 quilòmetres per hora, són nombrosos.

consequencies-temporal-arbres-sueca-20-des-2016

Sueca

Sueca també sol·licitarà ajudes per reparar els desperfectes
Les primeres avaluacions dels danys causats a Sueca, no quantificats encara en la seua totalitat, apunten que seran nombrosos, segons una nota de premsa emesa per l’ajuntament. Han recordat que demanaran ajudes de les administracions superiors.

El Cementeri Municipal de Sueca o a la Muntanyeta dels Sants les fortes ràfegues van arrencar també alguns exemplars arboris de dimensions destacables i també a la Plaça de Sant Isidre es va haver de talar una antiga carrasca afectada pel temporal, han explicat.

La situació va obligar fins i tot a tancar l’accés al Passeig de l’Estació, un parc emblemàtic de la ciutat amb un gran valor botànic. I també es van tallar l’accés, al llarg de la jornada, a diferents camins rurals i als camins d’accés al riu i a l’Assut.

Així mateix, la zona marítima s’ha vist afectada. Aquest dimarts, algunes platges de Sueca han despertat plenes de branques i canyes que ha arrossegat l’aigua del riu fins a la mar.

L’alcaldessa, Raquel Tamarit, ha aplaudit “la coordinació entre els pobles de la Ribera que han constituït tot un front per coordinar les diferents accions i mesures preventives i mantenir informada la població, en tot moment, de les previsions i l’última hora”, han afirmat al mateix comunicat.

R.


 

  1. […] cullerenc recorda que esta és la tercera vegada des de desembre que les platges del sud es veuen envaïdes per canyes i brutí… En la primera d’elles, fou el mateix  ajuntament el que va haver d’intervindre […]

    Reply

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.