Cullera incorpora al museu del Castell un cep romà de fa més de dos mil anys

Cullera incorpora al museu del Castell un cep romà de fa més de dos mil anys

El Museu Municipal d’Història i Arqueologia de Cullera ha incorporat recentment dues noves valuoses peces que enriquixen la seua col·lecció. Es tracta d’un cep romà amb més de 2000 anys d’història i una vareta d’alcalde de barri de la primera meitat del segle passat.

noves-peces-museu-cullera-nov-2016

Vara d’alcalde de barri i altres nous elements

La primera peça és un cep d’àncora romana procedent de la Pedra Roja (enfront de la Torre del Marenyet) el qual fou localitzat de forma casual pels membres del Club de Busseig Delfín de Cullera l’any 2015.

Este cep, la cronologia del qual oscil·la entre el segle I a. de C. i el segle I d. de C., no es trobava encara exposat en condicions. Ara se li ha dotat d’una peanya ex-profeso amb materials neutres que impedixen qualsevol alteració del plom en el qual està realitzada la peça.

Es tracta d’un cep de xicotetes dimensions (al voltant d’1 m. de longitud) i per tant pertanyent a una embarcació menuda. Este cep incrementa la llista de ceps d’àncora d’època romana trobats en la badia de Cullera, explica el director del museu, Enrique Gandía.

Curiositat
La segona peça és una veritable curiositat. Es tracta d’una vareta d’alcalde de barri localitzada en les dependències de les oficines municipals i traslladada al museu, després d’una neteja, per la seua singularitat i valor simbòlic.

Malgrat no posseir una cronologia molt antiga, ja que data de la primera meitat del segle XX, resulta una peça curiosa i difícil de localitzar, apunta Gandia, ja que en general sol estar en mans dels seus propietaris que en algun moment foren nomenats  ‘Alcaldes de Barri’, l’equivalent a l’alcalde pedani actual.

Estos càrrecs la tenien en la seua possessió com a símbol de l’autoritat delegada per l’alcalde de la ciutat per a exercir com a tals.

En el cas de l’exposada, està realitzada en fusta noble i rematada en els extrems per una puntera i una càpsula, ambdues de llautó, amb la grafia: Alcalde de Barri.

La regidora de Patrimoni Històric, Amparo Jover, ha agraït novament la col·laboració del Club de Busseig Delfín en la recuperació del ric patrimoni que Cullera té submergit en les seues aigües i ha destacat el treball constant del municipi per recuperar el seu llegat patrimonial i posar-lo en valor.

Ajuntament de Cullera


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.