Compromís reclama la recuperació del riu Albaida des de les Corts Valencianes i el Senat

Compromís  reclama la recuperació del riu Albaida des de les Corts Valencianes i el Senat

La diputada i portaveu de Compromís a la Comissió de Medi Ambient, Aigua i Ordenació del Territori en les Corts, Graciela Ferrer, ha presentat una iniciativa per instar al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient a fer un pla de gestió dels usos de l’aigua i de restauració fluvial del riu Albaida, que faça compatibles els usos agrícoles amb el bon estat ecològic del riu entre els termes de Manuel i la seua desembocadura en el riu Xúquer.

riu-albaida-agost-2016-2

La manca d’aigua és evident

Segons Ferrer, “les mesures contingudes tant en el Pla de Conca del Xúquer vigent com en els anteriors són insuficients i ineficaces per tal d’evitar la proliferació de plantes invasores i la dessecació del riu Albaida. Són insuficients perquè només s’aborda l’eliminació de plantes invasores d’una manera molt limitada i no la prevenció de la seua aparició i proliferació. I, a més a més, no s’estableixen mesures efectives de gestió per evitar la dessecació del riu en el tram aigües avall de la Sèquia Comuna de l’Ènova. Estos problemes són recurrents i es repeteixen any rere any, afectant en particular els termes municipals de Manuel i Villanueva de Castellón”.

“Des de Compromís considerem que recuperar el bon estat del riu Albaida és una obligació ambiental i també una qüestió de responsabilitat social per garantir la qualitat de vida i un entorn saludable a les persones que viuen a prop del riu. Per això demanem al Ministeri d’Agricultura i, concretament, a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) que es prenga seriosament els problemes de l’Albaida i que d’una vegada per totes elabore, juntament amb la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient, els ajuntaments afectats i els col·lectius interessats, un pla de gestió dels usos de l’aigua i de restauració fluvial de la conca baixa del riu Albaida que evite la proliferació de plantes invasores i la dessecació del riu, i que contemple mesures d’urgència per minimitzar els impactes negatius, eliminant la flora invasora i rescatant la fauna autòctona, quan es produisquen situacions excepcionals de deteriorament”.

“El Pla de Conca del Xúquer ha establert uns cabals ecològics mínims de 0,2 m3/segon per a tot el tram baix del riu Albaida que, en la part més propera a la desembocadura en el Xúquer, ni tant sols es compleixen ja que el riu es seca. Les dades de control dels cabals circulants són les de l’estació automàtica de Manuel, aigües amunt de la zona més afectada per dessecació i flora invasora, que, a diferència d’altres de la demarcació, no es publiquen en Internet en temps real. L’accés a la informació ambiental no sols és un dret dels ciutadans sinó que facilitar-la és una obligació de l’administració. Per això també demanem que la CHX faça un seguiment més acurat dels cabals del riu en el tram de Manuel-Villanueva de Castellón i que siga transparent en relació amb totes les dades dels aforaments i les publique en la seua web en temps real”, ha conclòs la diputada Graciela Ferrer.
Compromís a les Corts Valencianes

mim-sueca-2016-banner


Compromís reclama al ministeri mesures urgents de gestió per recuperar la conca fluvial del riu Albaida
Compromís ha presentat diverses preguntes al Senat en consonància amb les iniciatives que està liderant des de la cambra autonòmica valenciana des de la qual es reclama al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient la redacció d’un Pla de Gestió dels Usos de l’Aigua i de la restauració fluvial del riu Albaida, que dóna nom a aquesta comarca i aporta aigües avall al Xúquer. Compromís reclama a més que, en els termes de Manuel i la seua desembocadura en el Xúquer, que és on el riu es troba en millor estat, l’ús siga compatible amb finalitats agrícoles, sempre garantint el seu equilibri.

Compromís considera que les mesures contingudes en el Pla de Conca del Xúquer són insuficients i ineficaces de cara a evitar la proliferació de plantes invasores i la dessecació del propi riu. “Reclamem la responsabilitat de les administracions responsables de cuidar l’estat dels rius i garantir el seu bon estat ecològic, de manera que exigim un millor zel a la Confederació, per evitar el que considerem són clars exemples de manca de cura cap al que són recursos, elements identitaris d’una comarca, un paisatge, una forma de ser i entendre la vida de molta gent i pobles pels quals passa aquest emblemàtic afluent que neix al Benicadell (Albaida) i passa per la Costera i la Ribera en un recorregut de 52 quilòmetres”, ha assenyalat el senador Jordi Navarrete.

Per Navarrete “algunes mesures com garantir dades en temps real del seu cabal, permetrien actuar amb urgència per garantir que no s’asseca, cosa que ja hauria d’estar garantit pel propi Pla de Conca, el que demostra que és millorable la policia i cura de els rius i, en definitiva l’accés a un medi ambient digne per part dels ciutadans”, pel que ha demanat millores en el Pla de Conca, l’eliminació de invasores i coordinació amb les diferents administracions.

Compromís al Senat

NOTÍCIA RELACIONADA:
31 agost, 2016. Xúquer Viu demana a la CHJ que actue per recuperar la connexió de l’Albaida amb el riu


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.