El Consell recomana responsabilitat i precaució als visitants de les muntanyes valencianes

El Consell recomana responsabilitat i precaució als visitants de les muntanyes valencianes
  • Està prohibit fer foc en terrenys forestals de no ser en les zones habilitades (paellers), inclòs el càmping gas i els dies de preemergència de nivell 3, està prohibit fer qualsevol tipus de foc

La Conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural recomana responsabilitat i precaució als visitants de les muntanyes valencianes durant aquestes vacances.

Davant un augment considerable de l’afluència de visitants als paratges naturals, creix l’ús de les instal·lacions d’esbarjo (zones d’acampada, refugis i àrees recreatives) i consegüentment el risc d’incendi forestal a causa d’un accident, per excés de confiança o negligència.

Per aquest motiu, la conselleria recorda que està prohibit fer foc en terrenys forestals. Únicament es pot en les zones habilitades (paellers), inclòs el càmping gas. Els dies de preemergència de nivell 3, està prohibit fer qualsevol tipus de foc. El nivell de preemergència i la seua previsió per a l’endemà es troba en la pàgina web www.112cv.com, en Twitter (@gva112) o en cada ajuntament.

Per a fer foc en els paellers es pot usar com a llenya el material vegetal mort i sec dels voltants. No cal utilitzar les branques d’arbres vius, sinó les caigudes al sòl de forma natural o les restes generades per tractaments silvícoles. Una alternativa a cuinar amb foc consisteix a portar el menjar ja cuinat, o acudir als restaurants de la zona que ofereixen la gastronomia local, amb el consegüent efecte sobre les economies rurals.

La brossa s’ha de dipositar en els contenidors, especialment els vidres i llandes, que poden ocasionar un incendi. Si no hi ha, és necessari portar-la de tornada i dipositar-la en els contenidors del casc urbà. Les burilles han d’apagar-se i mai tirar-se al sòl, sinó a les papereres o cendrers. Així mateix, està prohibit tirar petards dins de les zones forestals i a menys de 500 metres d’aquestes.

Cal aparcar els vehicles en els llocs indicats, mai sobre vegetació seca o morta i sempre en direcció d’eixida. Els camins i pistes faciliten l’accés als mitjans d’extinció i possibiliten l’evacuació, per la qual cosa resulta molt important estacionar sense interrompre o dificultar el pas a altres vehicles.

Quant a les acampades, sempre han de realitzar-se en les zones habilitades (terrenys forestals públics, degudament delimitats i condicionats, destinats per a la seua ocupació temporal amb tendes de campanya) que compten amb les autoritzacions oficials pertinents. A la Comunitat Valenciana, està prohibida l’acampada lliure.

A més, per a minimitzar les situacions de risc d’incendi forestal, és convenient tenir precaució amb els elements que produïsquen llum o calor per mitjà de combustibles inflamables. Han d’estar recolzats sobre una superfície lliure de vegetació. Si no hi ha ningú vigilant, encara que solament siga un moment, han de romandre apagats.

En cas d’observar una columna de fum dins de la muntanya, és important avisar el més ràpid possible als serveis d’emergència, cridant al telèfon 112.

GVA


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.