Les ‘Caminades saludables’ d’Olivetes Xafaes fan pretemporada

Les ‘Caminades saludables’ d’Olivetes Xafaes fan pretemporada

Olivetes Xafaes inicia la activitat mirant amb ànsia la temporada 2020-2021. Era qüestió, quasi peremptòria, d’anar desentumint musculatures i afinant ossamentes.

Des de presidència sorgeix la voluntat de fer moure el Grup Senderista Olivetes Xafaes abans de posar en marxa el programa oficial d’eixides de muntanya i el de caminades, amb la clara intenció de desfer-nos del rovell que crea la inactivitat estival i també amb la idea de veure com podem funcionar i com acoblar-nos a les restriccions i obligacions imperatives que la Covid-19 ens ha marcat. Precaució i atenció!

A les 18h15 del divendres 18 de Setembre quedem doncs en fer la primera sortida per la partida: 13 km travessant camins pels arrossars, la Mota de Sant Pau i els Bassals. Ens acompanya  una temperatura molt agradable, el cel ha estat cobert i ha plogut de matí. Això ha fet baixar una mica el termòmetre i al menys jo, vinc a agrair-ho.

Separats els dos grups de caminants a distancia visiblement segura anem engolint quilometres entre basses de “bomba” i de “albufera”, de “marisma” o de “sènia”. Preciosa manta ara verda, motiu per a pintors i fotògrafs, ara aurífera, ara entremaliada de verd i or, ondulant suaument a gana de la brisa de llevant. Pur art que te pren el cor i se calca a la retina.

Fem una xicoteta pausa i tornem a moure aquesta vegada girant cap a ponent, caient el sol darrere d’una tremenda nuvolada allà sobre el nord de València, rajada ara i adés  per un munt de llampecs amenaçadors. Està lluny, els trons no ens arriben.

Em crida la atenció la còmica imatge que cadascú de nosaltres oferim als altres. Totes i tots portem dalt del cap el nostre nuvolet de randelles, com si fossen criatures pròpies adoptades.

Al segon grup portem una principiant, neòfita en açò de les caminades que no va a ritme de tots però que aconsegueix tancar la ruta amb un petit quart d’hora de retràs. Molt bé!  Com se sol dir, – lo impossible és lo que no s’intenta -.

La foscor ens envolta ràpidament i ja entrem al poble passades les nou de la nit i malgrat ella ja tenim el primer entrenament complit.

La pretemporada preveu una segona eixida. Diumenge 20 de Setembre, 8h30, plaça de l’Ajuntament, seixanta “Olivetes” preparats per a la ruta dels Ponts del Xúquer, 13 km. Ruta circular, cap a l’Escorxador, Pont de Riola, cordó i esmorzar a Fortaleny a l’Avinguda del País Valencià, tots suficientment distanciats, asseguts en bancs, a la vorera o als aparells gimnàstics que els ajuntaments instal·len per als ancians… circuit biosaludable li diuen!

“Caloret riteny” però molt suportable malgrat la mascareta. Lo de “riteny” no ho mireu a cap enciclopèdia, no ho trobareu, és llicència meua.

Per la mota del Xúquer fem tota Riola cap a Fortaleny. Molts pescadors curiosament proveïts d’un aparellatge d’allò sofisticat, aigües quetes, verdes, poc arròs i molts tarongers. Aquesta és la raó de l’apel·latiu de les nostres “Caminades Saludables entre Arròs i Taronges”.

Acabat l’esmorzar, camí de nou a la cerca del riu, ara a l’altre pont que anomenem de Fortaleny per bé que siga del dos pobles, de Sueca també!

Bonica estampa la d’aquesta històrica estructura del pont de ferro del 1916 convertit pel seu centenari en pont ciclopeatonal, i prou encertadament restablert, restaurat i rehabilitat.

Foto grupal obligada. Ara ja a l’altra banda, desfem camí cap a la frontera de Riola de nou a l’Escorxador. Les 12h05, hora de fer-nos una cervesa ben freda i esborrar el Caloret de la Rita.

Ja hem mogut, contra vent i marea, complint d’allò més bé amb les restriccions Covid, de mascareta, de distanciament i de neteja de mans dins de lo possible i de lo humà.

Dos dies, dos caminades, dos entrenaments preparant les noves rutes de la nova Guia de Caminades Saludables que serà presentada al públic molt properament.

En marxa!

Joanot Presència
Olivetes Xafaes


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.