AVA-ASAJA tem la propagaci贸 del virus del Nil Occidental als espais humits valencians

AVA-ASAJA tem la propagaci贸 del virus del Nil Occidental als espais humits valencians
  • L’organitzaci贸 demana a les administracions un pla especial per a frenar els atacs creixents de mosquit tigre, mosca negra i paparres als agricultor

El brot de meningoencefalitis v铆rica al costat de zones arrosseres de Sevilla i la posterior informaci贸 que 19 dels 33 casos sospitosos fins al moment han donat positiu en virus del Nil Occidental (WNV, per les seues sigles en angl茅s) ha reactivat les alarmes del sector agrari valenci脿 en mat猫ria de plagues i malalties.

L’Associaci贸 Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) tem la propagaci贸 d’aquest virus emergent als espais humits de la Comunitat 鈥揷om els parcs naturals de l’Albufera, la Marjal Pego-Oliva, tota la marjal litoral i les 脿rees confrontants amb llits de rius鈥 despr茅s de patir en els 煤ltims anys una incid猫ncia cada vegada m茅s extensa i agressiva d’altres insectes com el mosquit tigre, la mosca negra i paparres.

El president de AVA-ASAJA, Crist贸bal Aguado, subratlla que 鈥渁ugmenta la preocupaci贸 pel precedent de Sevilla ja que, si les administracions no prenen suficients mesures per a evitar-lo, el virus del Nil Occidental podria acabar arribant al nostre territori. Sabem que el mosquit que transmet el WNV creix en llocs amb aig眉es poc profundes i caloroses, per la qual cosa hi ha especialment temor en zones arrosseres i pr貌ximes a marjals. Si b茅 afectaria a tota la poblaci贸, els agricultors serien un col路lectiu extraordin脿riament vulnerable perqu猫 solen anar a les seues explotacions a realitzar labors agr脿ries a primera hora del mat铆 i 煤ltima de la vesprada fugint de la calor, moments en els quals els mosquits i altres insectes ataquen amb major virul猫ncia鈥.

AVA-ASAJA argumenta que les poblacions de mosquit tigre, mosca negra i paparres han augmentat aquest any degut a la combinaci贸 de precipitacions primaverals i altes temperatures, aix铆 com als menors tractaments preventius escomesos durant el confinament pel Covid-19.

鈥淓n l铆nies generals, aquest fenomen sembla anar a m茅s a conseq眉猫ncia de la globalitzaci贸, el canvi clim脿tic i la reducci贸 de subst脿ncies fitosanit脿ries que la Comissi贸 Europea est脿 imposant d’una manera generalitzada i no fonamentat en criteris cient铆fics, sin贸 en postulats ideol貌gics. Aquests insectes suposen ja una aut猫ntica plaga contra la qual no s’est脿 actuant amb el rigor i la contund猫ncia que requereix鈥, assegura Aguado.

Per aix貌, l’organitzaci贸 agr脿ria sol路licita a les conselleries d’Agricultura i Sanitat de la Generalitat Valenciana que establisquen un pla d’acci贸 efica莽 per a poder actuar r脿pidament si aquest virus s’aproxima a l’脿rea geogr脿fica de la Comunitat Valenciana a fi que reunisquen experts en les disciplines implicades, dissenyen i posen en marxa un pla espec铆fic que permeta reduir al m脿xim la incid猫ncia d’aquests insectes i atallar un problema convertit en un assumpte de salut p煤blica.

AVA-ASAJA


Deixa un comentari

El vostre correu electr貌nic no es publicar脿.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.