La Unió i AVA-ASAJA demanen a la Generalitat un protocol d’actuació eficaç i consensuat per a la contractació de persones temporeres

La Unió i AVA-ASAJA demanen a la Generalitat un protocol d’actuació eficaç i consensuat per a la contractació de persones temporeres
  • Totes dues organitzacions ja han elaborat de manera conjunta per a la verema un protocol que contempla entre altres coses que l’Administració faça proves PCR

La Unió i AVA-ASAJA reclamen a la Generalitat un protocol d’actuació eficaç, consensuat amb totes dues organitzacions agràries, per a afrontar en les millors condicions la contractació de temporers en les pròximes campanyes de recol·lecció, fonamentalment per la seua importància i imminència la de la verema i la de cítrics.

Totes dues organitzacions agràries ja han elaborat un protocol -que podria fer seu la Generalitat- per a la pròxima campanya de la verema en la qual es realitza una elevada contractació de persones temporeres, fonamentalment a la comarca d’Utiel-Requena.

Així, han sol·licitat una reunió amb la vicepresidenta de la Generalitat i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mònica Oltra, amb l’assistència també de la consellera d’Agricultura, Mireia Mollà, per a analitzar la situació, presentar-li aqueixa proposta de protocol d’actuació i reclamar la necessària implicació de l’Administració valenciana en aquest assumpte.

Les dues organitzacions, conscients de la problemàtica sanitària que es travessa a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19, treballen conjuntament perquè les campanyes de recol·lecció funcionen correctament i que mitjançant unes pautes d’actuació s’evite per, una part, que es produïsquen focus de contagis en l’època de la verema amb l’arribada de temporers d’altres zones d’Espanya (o d’altres països) i, d’altra banda, al fet que en cas de produir-se es controlen al més prompte possible i de manera eficaç per a evitar la seua propagació i afecten el menor nombre de persones.

Una de les principals mesures del protocol conjunt de AVA-ASAJA i La Unió es refereix a la necessitat que la Generalitat realitze proves PCR a les persones temporeres, tal com estan fent ja altres comunitats autònomes com per exemple La Rioja. Pel fet que vindran de diferents zones d’Espanya -algunes d’elles amb importants brots- caldria efectuar proves per a descartar que aquests, sobretot els asimptomàtics, puguen contagiar el virus a la resta de la població. A més, en aquest protocol es recullen totes les mesures per a previndre casos de coronavirus i contagis, minimitzant els riscos i basat en les mesures ja establides per Salut Pública.

Reunió amb la Conselleria d’Agricultura
Precisament la Conselleria d’Agricultura va celebrar dimecres passat una reunió telemàtica amb les organitzacions agràries, tècnics de la Conselleria de Sanitat i de INVASSAT sobre aquest tema que va deixar molts dubtes sobre aquest tema ja que dóna la sensació, segons el parer de La Unió i AVA-ASAJA, que “la Generalitat, més enllà de comprometre’s a posar a disposició i habilitar llocs públics perquè acudisquen els temporers en cas de contagi i passar quarantena, vol deixar tota la responsabilitat en mans dels empresaris agraris que contracten i no els facilita a més el material de protecció necessari per als temporers”.

En aquest sentit, totes dues organitzacions agràries mostren el seu desacord a haver de realitzar una declaració responsable signada com s’ha fet en altres comunitats autònomes com Aragó, ja que en la Comunitat Valenciana no “tenim les mateixes característiques”. Un altre aspecte en el qual van insistir ahir les dues organitzacions agràries és en la necessitat que la sanitat pública realitze proves PCR a les persones temporeres.

La Unió de Llauradors i AVA-ASAJA


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.