Els senderistes d’Olivetes Xafaes reposen la Creu de la Llonga

Els senderistes d’Olivetes Xafaes reposen la Creu de la Llonga

Amb ocasió de la caminada nocturna, aquest darrer dissabte 27 de Juny, el Grup Senderista de la Ribera del Xúquer “Olivetes Xafaes” va promoure la reposició, inauguració i benedicció d’una nova Creu de la Llonga.

nova-versio-creu-de-la-llongaDins la reprogramació del calendari de Caminades Saludables entre Arròs i Taronges post Covid-19, Toni Llopis, mestre ceramista i president de “Olivetes Xafaes” inclogué la col·locació d’una creu, el major símbol dels cristians, modelada per ell mateix, d’una alçada semblant a la original, sobre el pedestal primigeni del segle XIII on lluïa la romànica Creu de la Llonga.

Toni Llopis i Andrés Ventura, el mateix matí de dissabte van fer la col·locació acurada del monument de manera minuciosa i meticulosa.

A les 19h30 la colla de caminants arrancà puntual des de la Mare de Deu de Sales camí de la Sèquia Nova. Grups petits, mascareta col·locada, hidroalcohol  preparat, distancies “saludables”, tot perfectament coordinat, segons la norma.

S’atacaren els 23 km a buscar la Sèquia Nova i… passet a passet, a les 9h00, la Llonga, ratlla del terme amb Sollana. Als pocs minuts s’inicià la cerimònia d’inauguració i de benedicció.

No sent restauració la proposta sinó reposició, la pretensió no era buscar fer una còpia de la primera creu però sí cercar una concepció de caire romànic de la malaurada escultura fins ara misteriosament desapareguda, malèvolament robada o vandàlicament destrossada, o pot ser, totes les tres coses segons de quina de les creus se tractés, la original o cadascuna de les dos restitucions del 2005 i del 2009.

Per part del consistori acudiren com a fedataris d’aquest especial moment, Celia Beltràn, Carmen Pérez, Gemma Navarro i Jose Luis Ribera, esports, medi ambient festes i agricultura, tots quatre oferint a la llum la creu recentment muntada.

Mossèn Andreu de Sales Ferri i Chulio procedí a la benedicció de la escultura, una vegada exposada a grans trets la història del maltret monument.

nova-versio-creu-de-la-llonga_1Finalment, entre aplaudiments i com cal a casa nostra, tancà la cerimònia l’encesa d’una traca que aportà Ignasi Rocher deis “Amics del Coet de Sueca”.

La caminada promoguda a la Creu de la Llonga es devia haver fet el 22 del passat mes de Març. Atenent a la nova programació de Caminades Saludables, la decisió va ser fer-la nocturna per la forta calor amb la que podien topar-se. A més d’això, per a quadrar horaris, s’invertí el sentit de la volta.

Acabada la cerimònia de la inauguració i benedicció de la creu, els caminants feren cap a Sollana on estava previst el sopar.

Després se mamprengué el camí de tornada cap a Sueca per el vial paral·lel a l’antiga carretera nacional i s’entrà a Sueca al voltant de la una de la matinada.

A la Llonga, la Vila de Sueca gaudeix hui d’una flamant i preciosa creu, fita de terme i “Olivetes Xafaes” suma una fita més al seu historial d’activitats.

Joanot Presència
Olivetes Xafaes


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.