Les organitzacions agràries consideren positiva la rebaixa de mòduls però lamenten la disparitat de criteris

Les organitzacions agràries consideren positiva la rebaixa de mòduls però lamenten la disparitat de criteris
  • AVA-ASAJA  exigeix al Govern que incloga a totes les poblacions de la Comunitat en els avantatges fiscals màxims contemplades per als cultius en crisis de preus

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) valora positivament la rebaixa de mòduls decretada pel Ministeri d’Hisenda en el sector agrari per a la declaració de la renda de l’exercici 2019.

Resulta especialment destacable, segons el parer d’aquesta organització, el fet que el Govern haja establit amb caràcter general una reducció per al sector dels cítrics i els caquis del 0,26 al 0,18, igual que l’any passat, però lamenta la disparitat de criteris emprada a l’hora d’aplicar aqueixa millora fiscal perquè, havent patit la mateixa crisi de rendibilitat –en tots dos casos, la pitjor campanya de la història en termes de preus– hi ha termes municipals que veuen reduït el mòdul a fins a 0,13 mentre que la gran majoria de poblacions no es beneficien d’aqueixa mateixa quantia.

La gran majoria de poblacions no es beneficien de la reducció del mòdul per als cítrics i caquis havent patit la mateixa crisi de rendibilitat en la pitjor campanya de la història

D’igual manera, en el cas de les fruites d’os –bresquilla, cirera, albercoc i poma– existeix una discriminació de localitats sense cap justificació clara per motius de crisis de mercat o adversitats climàtiques. És més, la reducció de mòduls en aquest cultiu resulta insuficient, en opinió de AVA-ASAJA, per a pal·liar les greus pèrdues patides en la campanya més ruïnosa de les últimes tres dècades. Tampoc entén l’organització agrària la inclusió de tan sols tres municipis en la rebaixa de mòduls per al magraner, quan aquest cultiu subtropical està estés en molta més superfície valenciana.

Per això, AVA-ASAJA reclama al Govern que incloga a tots els termes municipals de la Comunitat Valenciana en els avantatges fiscals màxims que contempla el decret. Així mateix, l’associació posa l’accent en la necessitat d’atorgar un especial tractament fiscal a aquelles localitats valencianes que van patir amb major vehemència els efectes de la DANA durant la passada tardor.

Així, municipis de La Costera i La Vall d’Albaida com Moixent, Ontinyent, La Font de la Figuera, Vallada o Fontanars dels Alforins, entre altres, lamenten no beneficiar-se de majors reduccions de mòduls en produccions com el raïm per a vinificació malgrat concentrar els danys provocats per aquest extraordinari temporal.

Entre les produccions oblidades en aquesta rebaixa fiscal cal destacar les hortalisses i el kiwi –molts dels seus hivernacles van ser danyats precisament per la DANA i, més tard, amb el temporal Gloria– i, en el cas de la ramaderia, la cunicultura, on AVA-ASAJA sol·licita una reducció del 0,13 al 0,09 pel fet que, si bé el preu es va mantindre estable durant 2019, la no utilització de pinsos medicats en un sector tan intensiu va produir una mortalitat major que en altres anys i, per tant, un descens en la producció de conills per explotació.

En conclusió, el president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, indica que “la diversitat dels nostres cultius no ha sigut degudament recollida en l’ordre del Ministeri d’Hisenda. Veiem que tornen a repetir-se alguns dels vicis i errors d’altres anys, la qual cosa posa de manifest que continua faltant major objectivitat i sensibilitat en les administracions, sobretot en un any especialment dramàtic per a cultius tan importants com els cítrics, els caquis i els fruiters d’os”.

AVA-ASAJA


 

  • La Unió critica, entre altres coses, que els afectats per la Xylella no tinguen reducció, igual que l’arròs o la major part d’hortalisses que es quede sense cap mena de rebaixa fiscal

La Unió de Llauradors indica que les reduccions fiscals per als llauradors i ramaders de la Comunitat Valenciana, publicades en el BOE i que serveixen per a la declaració de la renda d’enguany, són de nou totalment incoherents i creen greuges comparatius entre productors del nostre territori segons el seu lloc d’empadronament i cultiu.

La Unió exigeix al Ministeri d’Hisenda que rectifique aquesta Ordre perquè deixe de ser incongruent, reculla la realitat fiscal agrària valenciana del 2019 i tinga en compte el que ha expressat aquesta organització en les diferents reunions amb les Direccions Territorials de la Conselleria d’Agricultura, en les quals va fer constar que “el mateix cultiu i per a tota la zona productora tingueren el mateix mòdul”, qüestió que no s’ha tingut en compte i així la disparitat és evident a tenor del publicat. En aquest sentit, sol·licita a tots els Ajuntaments afectats i a tots els partits polítics amb representació en Les Corts que moguen fitxa i contribuïsquen a aquest objectiu perquè el desastre és evident.

“Les reduccions fiscals publicades en el BOE per a la declaració de la renda d’enguany són de nou un disbarat i creen un clar greuge entre productors i localitats”

La rebaixa fiscal del Govern conté també oblits imperdonables en les reduccions fiscals com és el cas dels afectats per la Xylella a les comarques alacantines que es queden sense cap mena de reducció fiscal i en aquest sentit La Unió critica que el Ministeri d’Hisenda romanga insensible davant uns productors afectats que han perdut el seu cultiu i producció. També està oblidada el raïm de vinificació per a la comarca d’Utiel-Requena (gran ignorada de nou en les reduccions, malgrat els seus continus sinistres climatològics) o a la província d’Alacant on només un terme municipal té reducció per a aqueix cultiu.

També es queda fora l’arròs o la major part d’hortalisses en tota la Comunitat, o els sectors més importants de la ramaderia valenciana com són l’avícola i el porcí que es troben la major part d’explotacions en la Comunitat Valenciana en règim d’integració (només es contemplen per a l’extensiu) i que enguany es tornen a quedar sense reducció com succeeix amb la cunicultura.

L’Ordre estableix també diferències il·lògiques en els mòduls entre llauradors de pobles veïns que tenen la mateixa orientació productiva i han patit pèrdues d’ingressos per les mateixes causes. Però aquestes reduccions generalitzades es tornen a baixar en funció del cultiu i localitat i és ací on el Ministeri estableix una disparitat en la tributació i per tant un greuge que provoca pèrdua de competitivitat entre productors de pobles pròxims que cultiven el mateix producte.

“El Ministeri torna a publicar les localitats amb reducció de mòduls d’una forma aleatòria i arbitrària, perquè no s’entén malgrat la nostra reivindicació permanent com un poble té un i el del costat amb les mateixes característiques i sinistres climatològics patits un altre diferent”, denúncia Carles Peris, secretari general de La Unió, qui espera es rectifiquen aquests errors que traslladarem immediatament.

Amb caràcter general únicament hi ha reduccions en el publicat en el BOE per a tots els termes municipals de la Comunitat Valenciana en les explotacions de cítrics (0,18, excepte els que es detallen amb un índex inferior i ací és on s’ha creat la disparitat), fruits no cítrics (0,30, amb disparitat també segons localitats), olivera (0,13), cereals (0,18), lleguminoses (0,18), oleaginoses (0,22), apicultura (0,13), porcí carn extensiu (0,09) i porcí cria extensiu (0,18), boví carn extensiu (0,09), boví cria extensiu i de llet (0,18), caprí carn extensiu (0,09) i de llet (0,18).

En cap de les tres províncies hi ha reducció generalitzada per a tots els termes municipals, excepte en l’especificat per a tota la Comunitat. A la província d’Alacant, pel que fa a la distribució comarcal, tots els municipis del Comtat tenen una reducció per als productes de l’olivera del 0,09, els del Vinalopó Mitjà del raïm de taula al 0,16, els de la Vega Baja dels productes hortícoles i tubercles al 0,18 (excepte els que es detallen a un índex inferior) i tots els del Baix Vinalopó pel que fa al magraner al 0,16. Quant a la província de València només la comarca del Rincón de Ademuz té rebaixa generalitzada per a totes les localitats en el cultiu de l’ametler i se situa en 0,05. A la província de Castelló no hi ha cap comarca que tinga totes les localitats amb reducció generalitzada de mòduls.

La Unió de Llauradors


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.