La Unió de Llauradors sol·licita que s’autoritzen els mercats no sedentaris de proximitat que complisquen uns requisits

La Unió de Llauradors sol·licita que s’autoritzen els mercats no sedentaris de proximitat que complisquen uns requisits
  • Són xicotets productors agraris que venen directament o revenen les seues produccions i que s’han quedat sense res malgrat ser activitat essencial i poder treballar

La Unió de Llauradors ha reclamat a la Delegació del Govern en la Comunitat Valenciana que permeta la celebració dels mercats no sedentaris de proximitat que es feien en moltes de les nostres localitats i per a això proposa que complisquen una sèrie de requisits.

En l’actual situació, i a causa de les nombroses pèrdues que estan patint les persones productores que proveeixen o venen en aquesta mena de mercats, i que no poden acollir-se a les mesures de compensació establides pel Govern com el cessament d’activitat perquè han de continuar mantenint el cultiu o els animals, es precisa un replantejament com el que proposa La Unió per a reprendre l’activitat d’aquests mercats no sedentaris, i més tenint en compte que bona part de la venda correspon a productes de la màxima proximitat.

Només el sector d’hortalisses ja té pèrdues de prop de 10 milions d’euros per no poder vendre ni en aquests mercats ni per al canal HORECA i també aquells que elaboren els seus propis formatges o derivats lactis com a iogurts

Només els productors d’hortalisses que venen en o per a aquests mercats ja han patit pèrdues pròximes als 10 milions d’euros i també tenen importants pèrdues aquells ramaders que elaboren els seus formatges o derivats lactis com a iogurts i venien en o per a eixos mercats.

Cal assenyalar que els mercats no sedentaris concentren habitualment diferents tipus de venda, però majoritàriament la relacionada amb alimentació i, per tant, es poden considerar exceptuats de l’obligació de tancament indicada pel Govern en el seu moment respecte a aquesta activitat comercial concreta, però no la resta. No té per tant lògica l’actitud de la Delegació del Govern de prohibir-los sense més i deixar que els supermercats i grans superfícies sí que puguen obrir sense cap mena de problemes.

La Unió considera que s’ha de restringir l’activitat de venda a l’alimentació, begudes i productes i béns de primera necessitat i que és evident que l’obertura dels mercats de venda no sedentària ha d’estar condicionada al compliment de les mesures de control per a evitar l’aglomeració de ciutadans.

Per tant, mentre es mantinguen vigents les mesures de distanciament social establides pel Reial decret 463/2020, des de La Unió se sol·licita a la Delegació del Govern el desenvolupament d’aquests mercats no sedentaris sempre que complisquen amb uns requisits:

  • Venda exclusivament de productes d’alimentació, begudes, alimentació animal i productes higiènics.
  • Distàncies entre les parades de 2,5 metres amb les confrontants i de 6 metres amb les de davant.
  • Prohibició de tocar els productes si no es realitza amb guants d’un sol ús facilitats per la persona venedora.
  • Les persones compradores han de mantindre entre elles una distància de 2 metres i en la primera línia de la parada únicament pot haver-hi una persona.
  • Els accessos als mercats de venda no sedentària han d’estar regulats (amb un accés i una eixida) per a evitar que existisquen més de 1.000 persones, tal com estableix la normativa, i únicament puguen accedir fins a 1/3 de l’aforament de la zona del mercat ambulant.
  • Les persones venedores hauran d’adoptar les mesures preventives que en tot moment establisquen les autoritats sanitàries.

La Unió, al costat de prop de 600 organitzacions i col·lectius de tot l’Estat ja va remetre una carta al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació sobre aquest tema, però davant la falta de mesures concretes han registrat hui una nova carta als Ministeris de Sanitat i de Consum, on sol·liciten formalment que es “dicten les instruccions pertinents a les comunitats autònomes i ajuntaments perquè es busquen solucions per als mercats no sedentaris de proximitat”.

La Unió de Llauradors


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.