AVA-ASAJA reclama un pla d’auxili per als sectors agrícoles i ramaders valencians que ja pateixen pèrdues de 20 milions

AVA-ASAJA reclama un pla d’auxili per als sectors agrícoles i ramaders valencians que ja pateixen pèrdues de 20 milions
  • Les ramaderies d’oví i caprí, els caps de bestiar braus, algunes hortalisses i la planta ornamental són les produccions més perjudicades pels efectes de la pandèmia

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) reclama a la Generalitat Valenciana i al Ministeri d’Agricultura que posen en marxa un pla d’auxili, dotat amb ajudes que cobrisquen almenys els costos de producció, destinat a pal·liar els greus perjudicis econòmics dels sectors agrícoles i ramaders castigats per la crisi del Covid-19.

Segons les primeres estimacions de l’organització, les pèrdues del sector agrari valencià ja ascendeixen a més de 20 milions d’euros, si bé aquesta xifra pot veure’s àmpliament superada en els pròxims mesos en cas de mantindre’s els actuals problemes de comercialització. Les ramaderies d’oví i caprí, tant de carn com de llet, els caps de bestiar braus, algunes hortalisses de temporada i el sector de la planta ornamental i la flor constitueixen les produccions més afectades pels efectes de la pandèmia.

En el cas de la ramaderia, la situació resulta dramàtica en moltes explotacions d’oví i caprí davant la impossibilitat de donar eixida comercial a causa del tancament de la restauració, del turisme i de canals de proximitat, sobretot els mercats ambulants que desenes d’ajuntaments valencians mantenen cancel·lats pese al permís de la Delegació del Govern.

Les pèrdues superen, de moment, els 5 milions d’euros en una època que habitualment registra un elevat consum per les festes de Pasqua. AVA-ASAJA sol·licita, a més d’ajudes immediates, prevaldre l’emmagatzematge privat, és a dir, congelar la producció que no puga absorbir el mercat i traure-la quan la conjuntura s’estabilitze. També demana la compra massiva de producte per part de les administracions a fi d’aprofitar aquests aliments ens públics com els hospitals, l’exèrcit, les residències, etc.

Els ramaders de caps de bestiar braus perden ja més de 500.000 euros però l’impacte pot resultar demolidor, amb el tancament de la majoria del centenar d’explotacions valencianes, si els festejos de ‘bous al carrer’ es mantenen suspesos fins a l’any que ve, perquè aqueixa activitat és la font del 99% dels ingressos anuals.

Hortalisses de temporada com a carxofes i verdures orientals també estan patint una caiguda estrepitosa de la demanda pels canals de venda de proximitat. Només en el que portem d’estat d’alarma, els horticultors valencians acumulen uns cinc milions d’impacte negatiu. Pel que fa a altres sectors com el vi i l’orxata, també es detecta una paràlisi de la demanda que estén la preocupació entre els productors.

Per part seua, els vivers de la Comunitat Valenciana sumen fins al moment deu milions de pèrdues a causa del tancament del mercat espanyol i de la brusca cancel·lació de comandes internacionals precisament durant l’època de l’any en la qual generen el 75% de la seua facturació. AVA-ASAJA, al costat de la seua entitat associada ASFPLANT (Associació Professional de Flores, Plantes i Tecnologia Hortícola de la Comunitat Valenciana), reiteren la necessitat que la legislació incloga a les plantes ornamentals i a les flors com a productes de primera necessitat, la qual cosa permetria vendre-les abans que continuen marcint-se en les instal·lacions.

Així mateix, AVA-ASAJA es dirigeix a les cadenes de la distribució alimentària a fi de sol·licitar-los la seua involucració perquè adquirisquen amb caràcter prioritari productes nacionals que estan travessant dificultats extraordinàries, posen en marxa promocions amb aquests aliments autòctons i limiten les importacions durant aquests moments.

AVA-ASAJA


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.