-
Aquest programa de sensibilització dóna a conèixer la realitat de les dones dels països del Sud, acostant a la població valenciana testimonis en primera persona de dones que treballen i lluiten pels seus drets i els de les seues comunitats i municipis
La veu de dones equatorianes recorrerà la Comunitat Valenciana, dins del programa de sensibilització “Ser dona al Sud 2020” del Fons Valencià per la Solidaritat, amb la finalitat de, en el marc del Dia Internacional de la Dona, donar a conèixer la realitat de les dones i la lluita per la igualtat de gènere i contra la violència masclista als països del Sud.
La delegació equatoriana estarà formada per Lilia Rodríguez, Presidenta del Centro Ecuatoriano para la Promoción y Acción de la Mujer (CEPAM), José Luis Cevallos, Secretari Executiu del Consejo Cantonal de Protección de Derechos del municipi de Rumiñahui (Equador), i Elsa Susana Cahimuel, Tècnica de Formulació de Polítiques Públiques del Consejo Cantonal de Protección de Derechos del municipi d’Otavalo (Equador).
El testimoni de la delegació d’Equador recorrerà 19 municipis de la Comunitat Valenciana, de les 3 províncies, entre l’1 i 14 de març, arribant a 3 municipis de les comarques de la Ribera: Benifaió, l’Alcúdia i Almussafes. Durant la visita a aquestes localitats es realitzaran diverses activitats com la conferència “Violència masclista en relacions de parella de pobles indígenes en Otavalo (Equador)”, dirigida al públic en general, i amb la qual es donarà a conèixer com s’expressa la violència contra les dones indígenes, els mecanismes comunitaris de prevenció i sanció i les potencialitats de canvi des de la cultura.
Aquesta conferència es realitzarà el dilluns 2 de març a Benifaió i l’Alcúdia, a les 13:30h a l’edifici de la Biblioteca i a les 20:00h a la seu de Bloc de Progrés Jaume I, respectivament, i el dimecres 11 de març a Almussafes, a les 17:00h al Centre Cultural.
Altra activitat que es desenvoluparà és el taller per a joves, que es realitzarà el dimecres 11 de març a l’IES Almussafes, i que baix el títol “Enamorament i relacions tòxiques. Prevenció de violència i canvi cultural en la joventut de Rumiñahui i Otavalo (Equador)” analitzarà, des d’un punt de vista vivencial, els comportaments violents en les primeres relacions i la potencialitat de canvi des de les dones i homes joves.
També tenen importància els encontres que es realitzaran entre la delegació equatoriana i el personal tècnic del Fons i Ajuntaments valencians amb la finalitat de nodrir-se mútuament de coneixements en polítiques d’igualtat, així com les recepcions polítiques que serviran tant per consolidar la sensibilització de les entitats locals sòcies com per posar en comú la problemàtica globalitzada de la discriminació cap a la dona i de la violència masclista així com el treball que s’està fent en municipis valencians i equatorians per eradicar-ho.
“Ser dona al Sud” va nàixer al 2004 i, després de 16 edicions, s’ha consolidat en un programa d’educació per al desenvolupament amb testimonis del Sud que han col·laborat en projectes de cooperació internacional al desenvolupament, en el sector d’igualtat i enfortiment institucional, junt amb el Fons Valencià. En l’edició de 2019 van participar en “Ser dona al Sud” al voltant de 1000 persones de diferents municipis valencians.
En la present edició, el Fons aposta per mantenir els alts nivells de persones valencianes sensibilitzades a través dels testimonis de la delegació equatoriana, la qual ha executat conjuntament amb el Fons el projecte de cooperació internacional “Municipis per la igualtat i contra la violència masclista”.
Aquest projecte, realitzat amb la col·laboració de CEPAM i dels Governs municipals equatorians i la societat civil d’Otavalo i Rumiñahui, ha tingut com a objectiu enfortir les capacitats tècniques en matèria d’igualtat de gènere dels Consells Cantonals de Protecció de Drets i sensibilitzar a la població dels mateixos municipis.
El Fons, l’associació municipalista de cooperació internacional
El Fons Valencià és l’associació que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons Valencià concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència.
La relació entre els municipis del Sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol·licitats pels propis municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.
Projecte de cooperació internacional
Un dels àmbits de cooperació internacional al desenvolupament amb els que ha treballat el Fons amb contraparts i municipis del Sud és el de l’enfortiment de polítiques d’igualtat i contra la violència de gènere. D’entre altres projectes en aquesta matèria en els que el Fons participa es troba “Municipis per la igualtat i contra la violència masclista”, executats en col·laboració amb el Centro Ecuatoriano para la Promoción y Acción de la Mujer (CEPAM), als municipis equatorians de Rumiñahui i Otavalo.
A través de “Municipis per la igualtat i contra la violència de gènere” les diferents parts incideixen per enfortir les capacitats tècniques dels Consejos Cantonales de Protección de Derechos en els municipis equatorians de Rumiñahui i Otavalo, per a previndre i atendre la violència de gènere i generar intercanvis entre municipis de l’Equador i la Comunitat Valenciana, com ara a través del programa “Ser dona al Sud”. Durant el 2019 es van beneficiar d’aquest projecte de cooperació internacional de manera directa 40 autoritats i dones dels municipis equatorians i de manera indirecta unes 1000 persones.
“Consejo Cantonal de Protección de Derechos”
Els Consejos Cantonales de Protección de Derechos són espais d’intercanvi i diàleg entre l’àmbit civil –dones, joves, persones grans, persones amb diversitat funcional, etc.– i l’àmbit públic, com ara els Governs municipals. Mitjançant els mateixos es realitzen accions, entre altres, per la igualtat de gènere i contra la violència masclista, i sensibilització i prevenció a través de l’educació en valors als diferents centres educatius dels municipis.
Altres aspectes importants en matèria d’igualtat de la cooperació de CEPAM i el Fons Valencià amb aquests Consejos Cantonales ha sigut l’activació en l’àmbit municipal d’aquestes dos localitats de la Llei nacional que contempla l’efectivitat de la igualtat real i la lluita contra la violència masclista, així com la millor localització i actuació en zones concretes d’aquests municipis on es concentren més desigualtats i majors casos de violència de gènere.
Fons Valencià per la Solidaritat