Cullera obri al públic les pintures d’art rupestre de l’Abric Lambert

Cullera obri al públic les pintures d’art rupestre de l’Abric Lambert
  • L’alcalde anuncia que durant aquest any s’iniciaran treballs d’excavació per a la recerca de més pintures

Les pintures rupestres de l’Abric Lambert de Cullera han estat ocultes des de l’Edat de Bronze. A partir de hui este xicotet gran tresor que alberga la muntanya de Cullera ja és visitable per al gran públic. Ajuntament i Generalitat han procedit a l’obertura oficial d’aquest enclavament que des de 1998 és Patrimoni de la Humanitat com a part de l’Art Rupestre Mediterrani.

cullera-abric-lambert_2Les dues Administracions han invertit un total de 146.000 euros en la construcció d’una passarel·la per als vianants que supera les dificultats orogràfiques que dificultaven l’arribada fins al jaciment.

I és que l’entrada a l’abric rocós era extremadament complicada; havia de fer-se a través d’una parcel·la privada i pràcticament muntanya a través. Això impedia la seua visita en condicions normals, l’accés d’experts per a l’estudi de les pintures i, lògicament, el seu ús com a element de dinamització turística.

Totes aquestes dificultats s’han superat ara. La zona s’ha condicionat i s’ha erigit una estructura d’accés per als vianants mitjançant una escala metàl·lica. L’inici de la mateixa se situa al carrer Lloma dels Cabeçols.

El projecte, elaborat per la regidoria de Patrimoni Històric i Museus, dirigida per Amparo Jover, ha comptat amb el cofinançament del 50 per cent per part de la Generalitat a través dels Fons Feder.

Durant l’acte d’obertura, l’alcalde de la ciutat, Jordi Mayor, ha avançat que des de l’ajuntament es promouran noves investigacions per a descobrir si en l’Abric o en els seus voltants existeixen més mostres d’art rupestre, cosa que els experts creuen bastant probable.

Per a Mayor, l’Abric és una de les majors riqueses patrimonials amb les quals compta Cullera, però al seu torn «és la gran desconeguda» per la major part de la ciutadania pel que aquest projecte de posada en valor servirà per a acostar les pintures a veïns i visitants.

Per altra banda, el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assenyalat que «estem descobrint per a la gent el nostre propi passat que ens emmarca en el present». A més, el conseller ha destacat «l’efecte multiplicador dels esforços» entre la Generalitat i l’Ajuntament de Cullera per recuperar el patrimoni i la identitat històrica.

Segons ha explicat l’arqueòleg i tècnic municipal de Patrimoni Històric, Kike Gandia, les pintures rupestres «pertanyen a l’art esquemàtic i es caracteritzen per l’esquematització, simplicitat i la síntesi de les figures, veient-se tot reduït a la mínima expressió» i «formen escenes entre persones i les divinitats».

Font de visitants
S’espera que el jaciment capte l’atenció d’un nombrós públic. L’Abric Lambert és la mostra d’art rupestre parietal més pròxima a la ciutat de València el que suposa una font important de possibles visitants.

Les pintures esquemàtiques estan declarades Patrimoni de la Humanitat com a part de l’Art Rupestre Mediterrani

La intervenció proposada sorgeix arran de les obres ja executades fa sis anys, de protecció mitjançant un tancament perimetral de l’abric rocós, la neteja i recuperació dels motius pictòrics i la seua consolidació i protecció enfront dels agents climàtics així com la seua senyalització.

Aquestes intervencions han aconseguit alçar moltes expectatives sobre el lloc arqueològic que disposa d’un panell rocós d’alt interés. L’abric rupestre es troba en un estat immillorable. De fet, recentment i amb motiu d’una visita científica dels tècnics de patrimoni de la Direcció General de Cultura, es va poder constatar ‘a peu d’obra’, que tant les pintures rupestres, com el tancament perimetral, les consolidacions efectuades i els treballs de protecció enfront dels agents climàtics estaven en perfectes condicions de conservació.

L’Abric Lambert se situa a la muntanya de Cullera, també coneguda com la muntanya de l’Or, que forma part dels relleus més meridionals del Sistema Ibèric. Concretament, l’abric es troba en una obertura rocosa que l’erosió diferencial dels materials calcaris ha creat en sentit horitzontal en el vessant Oest de la muntanya. Es troba situat a uns 65 metres sobre el nivell de la mar, i se situa en una posició dominant respecte al control del territori i les planes d’al·luvió del riu Xúquer. L’abric s’emplaça molt prop del poblat de Les Oliveretes.

Ajuntament de Cullera


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.