Les inundacions i la calamarsa empitjoren els danys de la borrasca Gloria a l’agricultura valenciana

Les inundacions i la calamarsa empitjoren els danys de la borrasca Gloria a l’agricultura valenciana
  • AVA-ASAJA eleva la preocupació del sector agrari perquè parlem de “quatre temporals en un: ahir era vent i fred, hui s’afig la gota freda i la pedra”

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) alerta que la borrasca Gloria s’està traduint en una successió de sinistres climàtics extremadament greus que s’acarnissen amb els cítrics, les hortalisses de temporada i les infraestructures agràries.

hort-inundat-favara-borrasca-gloria

Hort inundat a Favara

Si durant les jornades del diumenge i el dilluns els agricultors lamentaven danys per les fortes ratxes de vent i per les baixes temperatures, en les últimes 24 hores les inundacions provocades per la gota freda i, en menor mesura, la calamarsa empitjoren els danys sobre l’agricultura valenciana.

Tant és així que AVA-ASAJA eleva la preocupació del sector agrari valencià i qualifica la borrasca Gloria de “quatre temporals en un: vent, fred, gota freda i pedra”.

El cultiu més afectat, amb diferència, són els cítrics que encara estaven per recol·lectar en aquesta segona meitat de la campanya marcada per uns preus en origen elevats a causa del minvament de collita.

La gran quantitat d’aigua descarregada a les comarques costaneres de la Comunitat Valenciana va inundar camps sencers de taronges i mandarines, amb especial incidència en les zones afectades per desbordaments de rius i barrancs.

Aquest excés d’aigua amenaça amb agreujar la pèrdua de collites ja causada pel vent i possibles gelades, ja que, en funció de l’evolució del clima durant les pròximes setmanes, podria arribar a causar problemes d’asfíxia radicular, així com podridura, aparició de fongs i fisiopaties en la pell dels fruits.

Quant a les hortalisses, hi ha nombrosos camps completament negats que patiran pèrdues de fins al 100% de la producció. Fins i tot en parcel·les on recentment s’havien sembrat creïlles i cebes, els agricultors es veuran obligats a replantar.

També es preveuen problemes de salinitat en explotacions pròximes a la mar. Entre les infraestructures damnificades cal destacar marges, camins, hivernacles, gomes de degoteig o malles de protecció de cultius, tant per l’efecte del vent com de les inundacions i el consegüent arrossegament de terres.

L’impacte de la calamarsa resulta més localitzat, concretament a La Safor, provocant danys en cítrics que es faran més visibles d’ací a uns dies. En altres comarques com el Camp de Túria i L’Horta la pedra va vindre acompanyada de molta aigua i no va aconseguir una grandària prou gran com per a danyar les produccions agrícoles.

En qualsevol cas, AVA-ASAJA reitera que encara és ràpid per a avaluar amb més precisió l’abast dels danys –que sens dubte aconseguiran diverses desenes de milions d’euros– perquè el temporal encara no ha remés i perquè molts agricultors no han pogut ni tan sols accedir a les seues parcel·les.

AVA-ASAJA


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.