La lentitud del Botànic situa als valencians líders en el retard de pagaments de les ajudes de la PAC

  • AVA-ASAJA recorda al govern valencià la seua desídia en pagar poc més del 38% de l’import enfront del 76% abonat a Espanya i menys de la meitat que 8 comunitats

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) denúncia que el govern del Botànic ha pagat poc més del 38% de les ajudes directes de la Política Agrícola Comuna (PAC) corresponents a la campanya 2019, un percentatge que situa a la Comunitat Valenciana líder, al costat de la Regió de Múrcia, en el retard d’aquests fons agraris.

Segons dades del Ministeri d’Agricultura, els agricultors valencians han percebut des del 16 d’octubre –inici del període autoritzat per Brussel·les per a avançar els pagaments de la PAC– 57,2 dels 150 milions d’euros totals, entre ajudes directes i de mercat, que s’assignen anualment a la Comunitat Valenciana.

Aqueixa injecció llança el percentatge esmentat del 38%, justament la meitat del 76% de les subvencions abonades en el conjunt d’Espanya. Fins a huit comunitats autònomes han pagat, en termes relatius, més del doble que la Comunitat, entre les quals es troben les que més diners abasten com són els casos de Castella i Lleó o Andalusia.

El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, enlletgeix al govern valencià del Botànic “la nova mostra de desídia i l’exasperant lentitud que exhibeix a l’hora d’abonar les ajudes PAC als agricultors i ramaders valencians, molts d’ells en una situació crítica de descapitalització. Comence a dubtar si, en el fet que la conselleria d’Agricultura demore el seu calendari de pagaments, pes més l’excessiva burocràcia, el desinterés en la gestió o la nul·la sensibilitat que ve manifestant cap al sector agrari valencià”.

Els pagaments efectuats fins hui inclouen partides del Règim de Pagament Bàsic, pràctiques beneficioses amb el medi ambient (Pagament Verd), joves agricultors, règim de xicotets agricultors, així com ajudes a sectors de l’arròs, la fruita seca, el bestiar boví, oví o caprí, entre altres. Les comunitats autònomes tenen fins al pròxim 30 de juny per a fer efectiu tots els pagaments directes de la PAC 2019.

Aguado lamenta que “els agricultors valencians es veuen perjudicats per les successives reformes de la PAC, que discriminen els cultius mediterranis, però ara també pel retard en el pagament d’aqueixes subvencions que, de manera injusta, es queden molt per davall del pes real de la nostra agricultura. És evident que les polítiques agràries europees no donen resposta als problemes del sector i, per això, la PAC ha d’apostar per restablir aquelles mesures destinades a corregir els desequilibris en els mercats a través de la potenciació dels mecanismes de retirada i de l’assegurança de rendes”.

AVA-ASAJA

Ajudes directes PAC abonades en les comunitats (en milions d’euros):

pagament-ajudes-pac


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.