-
El magistrat José Luís Mendoza obté la Distinció Meninas per la posada en marxa del grup Treballant per la Igualtat
El partit judicial de Sueca està d’enhorabona. El treball efectiu i conjunt en matèria de violència de gènere que realitza Treballant per la Igualtat s’ha vist recompensat. El titular del Jutjat núm. 4 i de Violència contra la Dona de Sueca, el magistrat José Luís Mendoza Gastearena, va impulsar en 2016 la creació d’aquest grup, que integra als catorze ajuntaments del partit judicial. Des de llavors treballen, colze amb colze, al costat de l’Oficina de Víctimes de Violència, la Mancomunitat de la Ribera Baixa i el Col·legi d’Advocats de Sueca.
Ara, aquest treball col·lectiu s’ha donat a conéixer gràcies a la Distinció Meninas que ha obtingut el jutge Mendoza per la posada en marxa d’aquest grup. El magistrat va recollir el guardó que atorga el Govern d’Espanya de mans del delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio. L’acte, celebrat dijous passat dia 28 de novembre es va dur a terme en el Paranimf de la Universitat de València. “Aquest premi és de tots”, afirma amb orgull el magistrat.
Es tracta d’un grup de treball format per dones i homes de diferents perfils professionals que comparteixen recursos per a aconseguir una millor protecció i assistència a les víctimes de violència. Treballant per la Igualtat inclou alcaldes i regidors dels catorze municipis del partit judicial: Albalat, Benicull, Benifaió, Corbera, Cullera, Favara, Fortaleny, Llaurí, Polinyà, Riola, Simat, Sollana, Sueca i Tavernes de la Valldigna.
La coordinació en el grup és fonamental per al seu bon funcionament, al mateix temps que es garanteix la presa de decisions d’àmbit supramunicipal, “és a dir, que no sols la protecció o assistència a les víctimes siga en el municipi, sinó que puga donar-se en el conjunt de les catorze poblacions del partit judicial”, explica el jutge.
Diversitat i eficiència
El grup es va crear inicialment amb la intenció de reivindicar la creació del Punt de Trobada Familiar. Al principi ho integraven els alcaldes i regidors dels catorze municipis, l’Oficina de Víctimes del Delicte i el jutjat. Perseguint aquest objectiu comença la seua marxa Treballant per la Igualtat.
Els seus integrants celebren una reunió cada tres mesos, seguint el patró de Treballant per la Seguretat, format per la Mancomunitat de la Ribera Baixa i els cossos de la Policia Local i Guàrdia Civil. Des de fa un any i mig s’ha incorporant també a aquest projecte el Col·legi d’Advocats de Sueca.
El grup està format per un ampli ventall de professionals, “així podem abastar més solucions i donar unes respostes més àgils a les necessitats del partit judicial en aquest àmbit”, explica la vicedegana del col·legi d’advocats, Beatriz Gomar.
Encara que les reunions són trimestrals, hi ha un contacte diari. “Hem creat un grup de whatsapp en el qual jo mateix, cada dia que hi ha violència de gènere en el jutjat, de la mateixa manera que informe la Guàrdia Civil i a la Policia Local en el grup Treballant per la Seguretat, informe dels resultats diaris”, explica el jutge Mendoza. “Això suposa que la conscienciació que el problema existeix, i existeix diàriament, és important per als Serveis Socials dels catorze municipis, el col·lectiu d’advocats, etcètera”, afig. Les noves tecnologies permeten al grup oferir una resposta ràpida i àgil en el treball diari.
Un dels objectius del grup Treballant per la Igualtat és la implicació de les persones en l’àmbit de l’Educació. Així, l’any passat van convocar un concurs que es va publicitar en tots els instituts i col·legis concertats del partit judicial perquè els alumnes dissenyaren el logo de l’organització. Va guanyar el treball d’Arnau Palero, alumne de l’IES Blasco Ibáñez de Cullera. Com a premi, l’institut va obtindre un quadre de la famosa pintora de Corbera, Rebeca Plana, i l’autor del logo es va emportar una tablet.
El magistrat José Luís Mendoza reitera el seu agraïment a totes i cadascuna de les persones implicades en el grup. “És molt important la labor del jutjat per la guàrdia permanent que assumeixen, així com la de seguiment dels protectors de la Policia Local i Guàrdia Civil”, expressa.
I de forma molt especial, recorda a “totes les persones que de manera anònima telefonen al 016 o al 112 comunicant que han sentit veus o crits a casa dels veïns, que han demanat socors, i han pres la decisió valenta de vindre al jutjat per a denunciar”. “Aqueixes persones juguen un paper fonamental en la lluita contra la violència de gènere, aquest premi és possible també gràcies a ells”, afig. “És un esforç de tots”, afirma.
Implicació professional i personal
“En aquest treball si no eres optimista no pots estar involucrat”, assegura el jutge Mendoza. “Et sents optimista quan una dona ix del jutjat i t’agraeix amb un somriure, quan acompanyes a un xiquet perquè es reunisca amb la seua mare després d’una exploració i t’agafa la mà, quan et regalen un dibuix que han fet per a tu mentre esperaven”, compta emocionat.
“Les víctimes arriben a tocar-te la fibra sensible”, coincideix Beatriz Gomar. “Hi ha dones que les tornes a veure passats uns mesos després de finalitzar el procés de divorci i ha canviat el seu aspecte, rejoveneixen perquè s’han alliberat de preocupacions”, afirma. “És reconfortant”, afig la vicedegana del Col·legi d’Advocats de Sueca.
“Cal ser conscients que en data de hui tenim més víctimes mortals que fins a l’any 2011”, anuncia el magistrat José Luís Mendoza. “Fa falta suport econòmic en matèria de formació i d’especialització, a més d’una major conscienciació de la societat”, lamenta. No obstant això, es mostra optimistes de cara al futur. “No podem ser pessimistes, perquè en aqueix cas guanyaria la violència a la societat i això no ho hem de permetre”, conclou.
ICA Sueca