El CEIP Pontet d’Almussafes instal·la una estació meteorològica per a implementar un projecte de ciència

El CEIP Pontet d’Almussafes instal·la una estació meteorològica per a implementar un projecte de ciència
  • Tot l’alumnat de Primària està involucrat en la iniciativa, que coordina el professor José Vicente Roig dins de l’àrea de Ciències Socials i Matemàtiques

Des de l’any 2018, els centres educatius públics d’Almussafes poden posar en marxa projectes científics i digitals en col·laboració amb el consistori municipal gràcies a un nou programa de subvencions llançat per la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament que permet als claustres de professors y professores l’adquisició de material tecnològic.

El CEIP Pontet s’ha acollit a aquesta línia d’ajudes. En aquest sentit, l’executiu local li ha concedit una subvenció per valor de 4.045,73 euros per al desenvolupament del projecte ‘Observatori Meteorològic Escolar’, que consisteix en la instal·lació d’una estació meteorològica perquè l’alumnat comence a familiaritzar-se amb totes les qüestions relacionades amb aquesta qüestió. El dispositiu compta amb un penell, un anemòmetre, un pluviòmetre, un baròmetre, un higròmetre i un termòmetre de màximes i mínimes.

L’objectiu principal del professorat de l’àrea de Ciències Socials i Matemàtiques, que és el departament que s’està encarregant de la coordinació del projecte, és sensibilitzar a l’alumnat sobre la importància de contribuir al manteniment del planeta a través de l’observació d’alguns factors climàtics, com la pluja, el vent o la temperatura, conéixer els principals instruments meteorològics per a associar-los a cada fenomen i aprendre a recollir dades per a poder analitzar-les i comparar-les amb posterioritat.

De manera sistemàtica, cada dia es van registrant els diferents fenòmens que es produeixen per a confrontar-los amb les previsions anunciades en els mitjans de comunicació, utilitzant per a això taules de registre i gràfics que permeten realitzar amb el pas del temps comparatives sobre els canvis produïts.

Segons el regidor d’Educació, Pau Bosch, la finalitat d’aquesta línia d’ajudes és “facilitar als centres públics de la localitat l’opció de desenvolupar projectes tecnològics i digitals que milloren la metodologia de l’ensenyament i les aptituds i capacitats de l’alumnat, garantint així una educació de qualitat per a tots els joves residents a Almussafes”. “Considerem molt positiu que des dels primers cursos es vaja introduint a l’alumnat en el món de la ciència i més si es fa de manera didàctica i divertida”, assegura.

Cada setmana un responsable de cadascun dels cursos de Primària s’encarrega de realitzar la recollida de dades, per al que tots els dies a les 13 hores, i junt a José Vicente Roig, professor que coordina el projecte, el grup es desplaça fins a la terrassa de l’edifici per a anotar la informació, que posteriorment es fa pública en el tauler d’anuncis corresponent. D’aquesta forma, s’aconsegueix involucrar al conjunt de la comunitat educativa. Al final de l’etapa de Primària tots hauran experimentat de manera manual amb tots els instruments de mesura i estudiat tots els elements del temps atmosfèric.

Un enfocament original i creatiu
El procés s’està duent a terme amb una metodologia que pretén anar més enllà de l’obtenció de dades per a presentar el tema a la infància de manera original i creativa. De fet, com a complement, també estan recollint notícies dels mitjans de comunicació sobre l’estat del temps, l’agricultura, les preses o les aigües embassades i han establit una correspondència periòdica entre col·legis de la comarca per a intercanviar les dades observades. Amb aquestes mesures es busca que els i les escolars siguen capaços d’aplicar aquesta informació a la seua vida diària i fer-los sensibles en la cura del medi ambient

“Qualsevol motiu és bo per a mantindre i avivar en l’alumnat la il·lusió, l’atenció, la motivació i l’estudi en una escola. I, per què no pot ser el joc diari amb la meteorologia un d’ells?”, es pregunta Roig.

Ajuntament d’Almussafes


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada