Caminades del Grup Senderista Olivetes Xafaes

Caminades del Grup Senderista Olivetes Xafaes

“Ideeta” no m’abandones! Eixa és la filosofia, i “Olivetes Xafaes” idea, discorre, enginya i proposa! I l’Ajuntament de Sueca n’està entusiasmat. Tant com per portar-se garant i proposar-se padrí del projecte.

La concepció d’unes caminades saludables brota de dos “Xafaets”, assidus caminants d’afició, Andrés Ventura i Luis Ruiz, que “embrionen” –permeteu-me la llicència d’inventar verbs- la possibilitat d’efectuar unes sortides caminades per les Riberes del Xúquer enfocades a entrenar la gent sobretot en vistes de la Gran Romeria que, en Maig, se fa des de Sueca a la Basílica de la Mare de Déu en València i de la qual son aquestos dos tramoistes també els promotors.

Eixida excursio Olivetes XafaesAndrés des de fa uns quants anys, algun diumenge s’ emporta a “patejar” camins rurals a una colla de voluntaris sols amb la finalitat de fer entrenament, però l’any passat llançà la idea dins la Junta, amb intenció de posar-hi nom i incloure l’activitat de les caminades als quefers del Grup Senderista “Olivetes Xafaes”.

L’embrió va fent-se madur, se treballa, se pensa i molt ràpidament Toni Llopis trama el muntatge, posa juntament amb l’Andrés fil a l’agulla i tots dos se recorren cadascuna de les 10 rutes que tenen en ment.

La idea està a terme, a punt de fer eclosió. Toni ordeix l’esborrany d’una guia negre sobre blanc amb els recorreguts ben definits i detallats, i sobre paper la idea se fa tangible i real.

Exposen la idea a l’Ajuntament de Sueca i naix “Caminades Saludables entre Arròs i Taronges”, que enganxa amb empatia i simpatia a tres regidories decidides a involucrar el seu negociat al projecte.

Vet aquí que la idea ja és patrimoni de l’Ajuntament que és el qui paga la elaboració de la Guia a tot color, amb plànols i fotografies, i patrocina la iniciativa. És a dir que l’Ajuntament en decisió unànime apadrina el nou nat, Esports, Turisme i Medi Ambient alimenten a la criatura i “Olivetes Xafaes” la va a criar… cosa que ens pareix més que perfecta!

Divendres vespre. “Olivetes Xafaes” fa la presentació de la Guia a l’Ateneu amb la concurrència de més de cent persones, comptant amb la presència activa de les tres Regidores compromeses amb el projecte. Aquest mateix diumenge les caminades entre arròs i taronges ja se llancen al terme i als camins per a iniciar la seua saludable vida!

Després d’una mica d’historial de tot açò que relata Toni Llopis d’ inici, Celia Beltran d’ Esports, Carmen Pérez de Medi Ambient i Manoli Egea de Turisme posen totes tres èmfasi en el benefici per a la salut de les caminades, en la necessitat de tindre a Tourist Info, una guia senzilla però clara a l’abast dels turistes i dels natius que desitgen visitar i gaudir de natura i vida rural als voltants de Sueca i la molt necessària conveniència de fer conèixer el medi a més de la precisa obligació de cuidar i mimar el nostre entorn.

Recalquen així mateix el seu recolzament decidit al propòsit remarcant amb entusiasme l’indefectible profit per a propis i estranys de les “Caminades Saludables entre Arròs i Taronges”.

Diumenge matí. 8h30. Un centenar de persones concentrades a l’Ajuntament prestes a inaugurar la temporada 2019-2020 de caminades, posem rumb a l’Est pel Sequial cap a Palmeres per a poder amprar la carretera de la Muntanyeta dels Sants, aquest indret arrelat tan endins de l’ànima suecana. Ens agrada veure entre nosaltres a Carmen Pérez, Regidora de Medi Ambient i a Pilar Moncho, ex diputada de Turisme i avui Regidora a Sueca.

Fem primer una visita a l’Ullalet dels Sants a tocar de la Muntanyeta, petit i curiós estany amagat entre sisca, canyes i joncs darrere de l’Ermita d’Abdò i Senén, ermita que vet tu per on podem visitar car inesperadament i graciosament l’ha oberta de par en par Antonio Cebolla a prec de Carmen Pérez per a tots els caminants. Passejarem una mirada curiosa per les estàncies d’hostatgeria de finals del S.XIX i apreciarem la excel·lent col·lecció de pintures i dibuixos que vesteixen les parets.

Toca ja… evidentment el sacrosant esmorzar… a l’escalinata front a la façana de l’Ermita, només faltaria!… i la obligada foto de grup que dona fe de la jornada.

En acabat sortim a buscar el camí Utxana iniciant el retorn a Sueca. Onze quilòmetres plans de poca dificultat que rematem entrant al poble sobre la una del migdia, fets a ritme de passeig, entre 13 i 14 mn/km.

Bon ambient, festiu i cridaner entre el seguici multitudinari i colorit… vigilat de lluny a les altures per una parella d’àguiles planant en vol circular sobre els camps ja segats.

Hem rebaixat colesterol i restat graus a la diabetis, hem enfortit maluc, cames i glutis, hem musculat la llengua… que no ha parat i, envoltats pels efluvis de la sega, pel mig dels arrossars hem fet provisió de vigor i energia!

Així doncs, Xafaetes i Xafaets, hem iniciat amb bona fortuna la temporada. No li donem treva a la “ideeta” i així no deixarem cap porta oberta al fracàs! Ens van a jutjar i valorar conforme els nostres èxits, per tant avant a la batalla amb tots els ferros!

Salut i força!

Joanot Presència
‘Olivetes Xafaes’


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada