El públic conquista el carrer de Cullera pel 9 d’Octubre

El públic conquista el carrer de Cullera pel 9 d’Octubre
  • La recreació històrica de l’arribada de Jaume I, el mercat medieval i la jornada de portes obertes al Castell congreguen milers de persones

L’única conquesta de Cullera este 9 d’Octubre l’ha protagonitzada el nombrós públic que va ‘envair’ este dimecres la ciutat. Milers de persones entre veïns i turistes ompliren els carrers durant la celebració del Dia Nacional Valencià per a la qual l’Ajuntament havia preparat una extensa programació.

El principal atractiu fou la recreació històrica de l’arribada de Jaume I a la vila. Tot i un nou intent del monarca per prendre la ciutat, com el 1235, la seua estratègia va fracassar i, junt amb les seues tropes, va haver de retirar-se. La teatralització de l’arribada del rei, que ha aplegat a la seua tercera edició, va crear una expectació multitudinària pels carrers del municipi.

Jaume I i Na Violant d’Hongria junt amb els seus cavallers, les esquadres mores i cristianes d’Ontinyent, els espectacles de dansa del ventre, del Ballet Flama i dels ‘Amics del Cavall’, així com la participació musical de la Societat Ateneu Musical de Cullera i la Societat Musical Instructiva Santa Cecília de Cullera, foren els encarregats d’omplir els carrers d’història, vida, color i tradició.

La regidora de Patrimoni Històric, Amparo Jover, assenyala que este esdeveniment «comença a consolidar un públic fidel i dóna realçament a la celebració del dia de les valencianes i els valencians a més de servir per a dinamitzar l’activitat turística i omplir de gent la ciutat».

Una jornada festiva a la qual se li van sumar altres atractius turístics com el mercat medieval, les danses populars, la jornada de portes obertes del Castell o l’exposició de l’espasa de cavalleria del segle XVIII que tingué lloc al Museu Arqueològic Municipal.

Després de la vespra al 9 d’Octubre on s’homenatjà i es reconegué públicament al col·lectiu Baladre, l’activista Encarna Torres i a l’ex ciclista Jesús Guzmán per la seua llavor a l’enriquiment de la ciutat, era el torn d’exaltar la figura de Jaume I en la seua arribada a Cullera. Així, el públic tornà a encoratjar la festa de tots els valencians en una vesprada que pretenia posar en valor un fet mític en l’esdevenir de la història del poble.

Portes obertes al Castell
Paral·lelament i dintre de la programació cultural i patrimonial que representa esta festivitat, el Castell de Cullera també en va ser escenari. La jornada de portes obertes fou  tot un èxit de participació per part de la ciutadania. Mig miler de persones pujaren a la fortalesa per conéixer i visitar la història i arquitectura d’este bé d’interés cultural.

Tanmateix, l’Espai Torre Blanca va acollir l’exposició del procés de restauració d’una espasa del segle XVIII. Un model d’arma antiga del 1728 que emula les anteriors espases de cassoleta a l’espanyola del segle XVII, i que arriba a la col·lecció municipal gràcies a la donació de la veïna de Cullera Mari Carmen Pepiol.

Tot plegat, ha fet d’este 9 d’Octubre una jornada amplament participativa on Cullera ha atret l’atenció del públic, una acció que s’emmarca dins del Programa 52 de Desestacionalització Turística que impulsa l’ajuntament.

Ajuntament de Cullera


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.