‘Cullera, ara i adés’, una reflexió fotogràfica sobre l’evolució del municipi

‘Cullera, ara i adés’, una reflexió fotogràfica sobre l’evolució del municipi
  • El llibre confronta la ciutat de les primeres dècades del segle XX amb la més contemporània

La memòria gràfica de Cullera disposa d’una nova i valuosa ferramenta. L’Ajuntament, l’Associació Cultural la Penyeta i l’Associació Fotogràfica Xúquer (AFX) han publicat el llibre ‘Cullera, ara i adés’, un volum de fotografies antigues i actuals editat pel consistori. En ell es recull el treball de més de tres anys dut a terme per les dos associacions fotogràfiques locals.

La presentació ha tingut lloc este dijous a l’Auditori Municipal a càrrec de l’alcalde de Cullera, Jordi Mayor; el president de l’Associació Cultural la Penyeta, Juan Antonio Ruiz; el president de l’AFX, Manolo Borja i el president de la Societat Bibliogràfica Valenciana i senador del Museu de la Impremta, Rafael Solaz.

L’obra és una aportació a la bibliografia municipal que pretén preservar la memòria històrica a través de la fotografia i reflexionar sobre l’evolució del municipi. No és sols un recorregut que es limita a acumular imatges del passat; contextualitza els espais o costums i confronta la Cullera de les primeres dècades del segle XX amb la més contemporània.

Amb ‘Cullera, ara i adés’, el lector pot fer una passejada visual i formar-se una idea el més exacta possible dels canvis que han ocorregut al teixit urbanístic, als paisatges rurals, marítims i fluvials de la ciutat i el seu entorn, així com al patrimoni històric i el paisanatge dels cullerencs i cullerenques.

La base del treball ha estat la selecció de les instantànies antigues de La Penyeta. A partir d’elles, els fotògrafs de l’AFX han captat espais o moments semblants en l’actualitat. Una tasca complexa que no sempre ha estat fàcil d’aconseguir i que, a més a més, ha estat acompanyada d’una investigació paral·lela.

No tornar a cometre errors
L’alcalde ha destacat que este treball de més de tres anys «servix per preservar la memòria col·lectiva i encoratjar-nos a seguir estimant el nostre poble». A més a més, Mayor ha reflexionat sobre el fet que en el passat s’hagués pogut actuar d’altra forma per tal d’evitar la pèrdua de patrimoni o la construcció desmesurada, conservant la fisonomia tan característica dels pobles mediterranis.

Així mateix, l’alcalde ha volgut ressaltar la increïble aportació d’ambdues associacions en este recull fotogràfic que permet «preservar la nostra identitat i seguir avançant cap a uns valors de progrés que fomenten la sostenibilitat, el respecte a l’entorn, a les tradicions i a l’herència històrica de la qual som dipositaris».

Este llibre de sentiments, contrastos i de paisatges que mostren la cicatriu de les ferides causades per la mà de l’home, es pot aconseguir a través de l’Associació Cultural la Penyeta o de l’Associació Fotogràfica Xúquer al preu de 15 euros.

Ajuntament de Cullera


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.