Cullera recupera l’interés oblidat del seu patrimoni prehistòric

Cullera recupera l’interés oblidat del seu patrimoni prehistòric
  • Les excavacions en la Cova del Volcà del Far confirmen l’interés del municipi per recuperar i posar en valor els seus jaciments

Cullera està decidida a deixar de viure d’esquena al seu ric patrimoni prehistòric. L’Ajuntament ha impulsat al llarg dels dos últims anys un seguit d’actuacions que pretenen recuperar i posar en valor els nombrosos jaciments que es localitzen al terme municipal alguns dels quals es troben entre els més importants d’Europa i que durant dècades han quedat en l’oblit.

visita-cova-volca-cullera_2Recentment, han finalitzat els treballs d”excavació a la Cova de l’Hortet de Cortés, coneguda també com a Cova del Volcà del Far, cofinançats pel consistori i la Diputació de València. S’han dut a terme al llarg de l’estiu per deu alumnes i professores de les universitats de València i la Complutense de Madrid, sota la direcció de J. Emili Aura, catedràtic de Prehistòria de la Universitat de València, Carlos Verdasco i Begonya Soler, conservadora del Museu de Prehistòria de València.

La utilització d’una bastida ha permés estudiar l’antic tall estratigràfic d’este jaciment el qual ja va ser excavat als anys 70-80 del passat segle pel Servei d’Investigació Prehistòrica. Des d’aleshores i fins a l’any passat, res més s’havia tornat a fer allí.

L’objectiu de l’actuació es obtindre mostres per a establir la seqüència d’ocupació del jaciment i els canvis al llarg del temps. A més, s’ha excavat en dos sectors: al sector N s’han documentat materials històrics i restes de closques marines; al sector A han aparegut restes d’eines de sílex i de fauna que remeten al Paleolític Superior.

El jaciment de Cullera és un dels més importants del Paleolític Superior al sud d’Europa i la nova campanya permetrà «establir els canvis tècnics en la utilització de l’utillatge», explica Aura. Esta circumstància aportarà «un estudi econòmic amb relació a altres jaciments».

Per la seua banda, la conservadora del Museu de Prehistòria de València i codirectora dels treballs comenta que el projecte el que pretén és «recuperar la informació dels materials, traure informació que permetrà connectar els materials recuperats als anys 70-80 amb el jaciment i obtenir noves dades dels caçadors recol·lectors del Paleolític Superior».

Difusió
La regidora de Patrimoni Històric de Cullera, Amparo Jover, ha destacat que les actuacions a la Cova del Volcà o les que s’estan portant a terme a l’Abric Lambert «demostren l’aposta de l’equip de govern per recuperar el nostre patrimoni històric que, malgrat la seua importància, havia quedat relegat a un segon plànol».

En la recent visita al jaciment, el diputat de Cultura, Xavier Rius, va assegurar que la Diputació de València «garantirà la continuïtat dels estudis fins que s’acabe l’actual programa. Per la importància que té, este jaciment, que és un bé patrimonial de Cullera i de tots els valencians i valencianes, intentarem fer la major contribució possible a la seua difusió».

Jover, en la mateixa línia va destacar que «sabem la importància del jaciment, i per això hem apostat per la conscienciació i s’ha dut a terme una campanya per facilitar que els escolars de la localitat visiten, coneguen i valoren el valor patrimonial del jaciment».

Ajuntament de Cullera


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.