-
Del 18 al 22 de de setembre Sueca es transforma en el major escenari gestual
La Mostra Internacional de Mim a Sueca (MIM) alça demà el teló per a iniciar la celebració de la seua 30 aniversari a través de cinc intenses jornades amb el teatre gestual contemporani com a estendard. Un homenatge fotogrà fic a la gent de Sueca, una declaració d’amor al teatre de carrer, un repertori de festejos de mel i de fel o equilibris sobre botelles de cava protagonitzen el primer recorregut d’aquesta cita nacional i internacional.
El festival inaugurarà aquesta edició tan especial amb una exposició a la Sala de Els Porxets que recorrerà  Els gestos d’un poble, els de la ciutadania de Sueca, la mateixa que ha acompanyat durant tots aquests anys al MIM i que ha demostrat ser un públic fidel, exigent, crÃtic i entusiasta. Més de mil imatges realitzades ex professo per a l’ocasió pels integrants de l’Associació d’Amics de la Cambra de Sueca mostraran els gestos i expressions dels veïns d’aquesta ciutat, espectadors de diferents generacions que un any més, al costat de la resta del públic d’altres llocs, es converteixen en els vertaders protagonistes del MIM.
La poètica i impecable ballarina Claire Ducreux i el reconegut coreògraf Toni Mira, Premi Nacional de Dansa, seran els encarregats d’impartir la tradicional Classe magistral que cada any celebra el festival en el seu vessant formatiu i pedagògic. El Teatre Bernat i Baldovà congregarà als professionals de les arts escèniques i públic en general per a mostrar-los el treball d’aquests creadors amb una llarga i intensa trajectòria professional i estils molt diferents que convergeixen en la dansa. Amb un llenguatge personal que es nodreix d’altres tècniques escèniques com el clown, el teatre gestual, visual o d’objectes, la parella oferirà al públic Una declaració d’amor al teatre de carrer, tÃtol de la seua intervenció, en la qual bolcarà la seua manera de fer art a través d’exercicis teòrics i prà ctics que convidaran a la participació.
El teatre de Sueca acollirà també la peça de circ Fang, dels catalans Animal Religion. Un espectacle en el qual Quim Girón proposa la unió de la terra i el cos humà a través de la manipulació del fang en escena. Una nova dimensió de fantasia que acabarà transformant per complet l’expressió d’aquest artista que des de fa anys i al costat de la seua companyia porta els seus espectacles per tot el món amb un treball que explora l’animalitat, la identitat, l’humor absurd i la cerca de nous llenguatges del circ.
Moviment en estat pur i repertori de festejos
El carrer, el major escenari del món, serà l’aliat de la Jove Companyia Gerard Collins. Amb més d’una dècada d’experiència i divulgació de la dansa amb 11 produccions creades per coreògrafs internacionals del panorama actual, els valencians desplegaran demà el seu Ghetto en l’escenari de la Plaça de l’Ajuntament. En Ghetto, un grup de persones de diferents nacionalitats, religions i orÃgens ètnics comparteixen la mateixa situació de marginalitat. La música techno jazz-funk conduirà el seu magnètic moviment urbà a la mà xima expressió per a aconseguir allò que els faça lliures. En el mateix escenari a l’aire lliure els asturians de la Cia Vaques descobriran al públic dos personatges explosius i un músic polivalent realitzant equilibris sobre taules, cadires i botelles de cava en YeORBAYU.
El claustre Espai Joan Fuster acollirà per la seua part el Cortejo interpretat pel tà ndem sevillà valencià de Baldo Ruiz y Paloma Calderón en els currÃculums del qual es donen cita des de Premis Max a Escenaris de Sevilla, passant pels Premis Lorca i els de l’Associació de Professionals de València. Les contradiccions que envolten al món de la parella, les seues intimitats i conflictes estan presents en aquest repertori de festejos de mel i de fel en els quals l’atracció i la violència s’uneixen amb una dansa impulsiva i magnÃficament sincronitzada pels ballarins.
En la primera jornada del MIM estarà present també l’audiovisual amb la projecció del curtmetratge Absència, exhibit en Cinema Jove 2019, en el qual Claudi Ferrer interpreta a un home major que viu sol i l’anhel permanent del qual és poder eixir al carrer, trobar-se amb la gent i viure una vida compartida amb les persones del seu entorn.
I per a omplir de color els carrers més cèntrics de la ciutat, de festa i de celebració d’aquests 30 anys, el festival presentarà demà Colors de MIM, una instal·lació artÃstica els autors de la qual pertanyen a la Fundació SASM, entitat suecana que ofereix una atenció integral a persones amb malaltia mental crònica per a millorar la seua qualitat de vida i eliminar l’estigma.
MIM
Tota la programació: www.mimsueca.com