-
L’espai declarat Patrimoni de la Humanitat es convertirà en un nou atractiu turÃstic
L’Ajuntament de Cullera ultima els treballs per a la construcció d’un accés a les pintures rupestres de l’Abric Lambert, una actuació l’objectiu de la qual és fer-les visitables per al gran públic i convertir-les aixà en un nou atractiu turÃstic.
El consistori i la Generalitat, a través de la Direcció General d’Administració Local que dirigix Toni Such, han invertit 147.000 euros en la construcció d’una passarel·la per als vianants que supera les dificultats orogrà fiques que dificultaven l’arribada fins al jaciment. En ell s’alberguen mostres d’art de l’Edat de Bronze i des del 1998 compta amb la declaració de Patrimoni de la Humanitat.
L’alcalde de la localitat, Jordi Mayor, i el regidor d’Urbanisme, Bernat Escolá, han realitzat esta setmana una visita als treballs que es desenvolupen en la cara oest de la muntanya de Cullera i han pogut comprovar l’estat avançat d’estos. La previsió és que en unes setmanes queden conclosos.
Fins hui, l’Abric Lambert ha estat ‘ocult’ en una zona boscosa. I és que l’entrada fins a esta zona rocosa resultava extremadament complicada; havia de fer-se a través d’una parcel·la privada i prà cticament muntanya a través. Això impedia la seua visita en condicions normals, l’accés d’experts per a l’estudi de les pintures i, lògicament, el seu ús com a element de dinamització turÃstica.
Per a sortejar este impediment, s’està condicionant la zona i s’ha erigit una estructura d’accés per als vianants mitjançant una escala. L’arrencada de la mateixa se situa al carrer Lloma dels Cabeçols, per la qual cosa ja no s’ha d’envair cap propietat privada.
Després de la visita, Mayor s’ha mostrat «gratament sorprés i emocionat» pel que considera «un dels grans tresors ocults» de Cullera que «per fi podrem gaudir tota la ciutadania i els nostres visitants». «Cullera està en disposició d’oferir un bé Patrimoni de la Humanitat en un entorn magnÃfic que sorprendrà els qui tinguen la possibilitat de visitar-lo», ha afegit.
Font de visites
Una vegada acabades les obres, l’Abric Lambert serà visitable per turistes, escolars, experts i el públic en general, que podran acostar-se a un espai de gran valor com aixà ho demostra la declaració de Patrimoni de la Humanitat que ostenta amb la resta de l’art rupestre de l’Arc Mediterrani.
L’Abric Lambert és la mostra d’art rupestre parietal més pròxima a la ciutat de València, el que suposa una font important de possibles visitants.
La intervenció proposada sorgix arran de les obres ja executades fa set anys, de protecció mitjançant un tancament perimetral de l’abric rocós, la neteja i recuperació dels motius pictòrics i la seua consolidació i protecció enfront dels agents climà tics aixà com la seua senyalització.
Estes intervencions han alçat moltes expectatives sobre l’espai arqueològic que disposa d’un panell rocós d’alt interés. L’abric rupestre es troba en un estat immillorable.
De fet, en 2018 i amb motiu d’una visita cientÃfica dels tècnics de patrimoni de la Direcció General de Cultura, es va poder constatar que tant les pintures rupestres, com el tancament perimetral, les consolidacions efectuades i els treballs de protecció enfront dels agents climà tics estaven en perfectes condicions de conservació.
L’Abric Lambert se situa a la muntanya de Cullera, també coneguda com la muntanya de l’Or, que forma part dels relleus més meridionals del Sistema Ibèric. Concretament, l’abric es troba en una obertura rocosa que l’erosió diferencial dels materials calcaris ha creat en sentit horitzontal en el vessant Oest de la muntanya. Està situat a uns 65 metres sobre el nivell del mar, i disposa d’una posició dominant respecte al control del territori i les planes d’al·luvió del riu Xúquer. L’abric s’emplaça molt prop del poblat de Les Oliveretes.
Ajuntament de Cullera