Els cítrics sud-africans acumulen aquest estiu cinc intercepcions en els ports europeus infestats de taca negra

Els cítrics sud-africans acumulen aquest estiu cinc intercepcions en els ports europeus infestats de taca negra
  • AVA-ASAJA respon a eixos exportadors que no tenen cap credibilitat i reclama la màxima rigorositat en els controls fitosanitaris

Les dades oficials de la Comissió Europea, recollits en la publicació Europhyt, reafirmen, un estiu més, l’elevat grau de contaminació de plagues i malalties que registren les importacions de cítrics procedents de Sud-àfrica amb destinació a Europa. Només durant el mes de juliol i quan la campanya citrícola d’aquest país africà encara no ha arribat al seu equador, el nombre de carregaments citrícoles interceptats en els ports europeus ascendeix a cinc, tres d’ells a causa de la presència de Thaumatotibia leucotreta o ‘falsa arna’ i els altres dos a causa de CBS o taca negra dels cítrics.

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) alerta de la gravíssima amenaça que suposen totes dues plagues foranes per a la citricultura comunitària, ja que la seua introducció provocaria devastadores pèrdues de collites, sobretot davant la incapacitat dels agricultors de combatre-les en el camp després de la dràstica i continuada reducció de matèries actives fitosanitàries que contempla la legislació europea.

En el cas de la taca negra, AVA-ASAJA subratlla que el risc d’entrada a Europa resulta especialment preocupant en detectar-se al maig dit patogen en cítrics de Tunísia, la qual cosa indica que es tracta d’una plaga que pot adaptar-se perfectament al clima mediterrani.

El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aigualit, contesta als portaveus habituals dels exportadors sud-africans que “els seus intents per tranquil·litzar a les nostres administracions i per assegurar la plena seguretat sanitària dels seus cítrics tornen a ser en va. La seua poca credibilitat acaba quan constates les xifres oficials. En lloc d’assumir la realitat, acusen el sector citrícola europeu d’alarmisme i tiren pilotes fora culpant a altres països tercers que, segons les mateixes fonts de Europhyt, no tenen cap detecció de plagues en els últims mesos. No van dir la veritat tampoc quan tots aquests anys tractaven de convéncer a les autoritats comunitàries que la taca negra no constitueix un perill per a la citricultura europea perquè, segons ells, no pot adaptar-se al clima mediterrani, però la veritat és que al maig va ser detectada aquesta plaga en cítrics de Tunísia. Quines més proves necessita Brussel·les per a desemmascarar a Sud-àfrica?”.

Perquè malgrat tot això, el dirigent agrari lamenta que “mentre Sud-àfrica incompleix sistemàticament les seues obligacions fitosanitàries i presumeix en cas contrari, la pròpia Comissió Europea no únicament no suspén els seus enviaments com proposa el sector citrícola sinó que, per a més inri, la premia atorgant més concessions a través de nous acords comercials”.

Davant aquestes últimes intercepcions, l’organització agrària reclama tant al govern espanyol com a la Comissió Europea la màxima rigorositat en els controls duts a terme en els ports d’entrada, especialment en el de Rotterdam on els governs semblen desentendre’s i els controls depenen en major mesura de les empreses importadores amb interessos privats.

AVA-ASAJA també sol·licita a Brussel·les que siguen les autoritats comunitàries les que trien el sistema de tractament en fred que han d’assumir els carregaments citrícoles originaris de Sud-àfrica i no que ho trie el país d’origen o l’empresa importadora en qüestió com succeeix ara. Així mateix exigeix que no es permeta a Sud-àfrica tindre la possibilitat que els seus enviaments de cítrics teòricament destinats a la fabricació de suc entren a Europa amb menors cauteles que les exigides per al producte en fresc.

AVA-ASAJA


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.