Myanmar burla la clàusula de salvaguarda i dispara un 1.080% els seus enviaments d’arròs japònica a la UE

Myanmar burla la clàusula de salvaguarda i dispara un 1.080% els seus enviaments d’arròs japònica a la UE
  • AVA-ASAJA alerta que la recent recuperació del 15% dels preus en origen es veu amenaçada a més per les creixents importacions sense aranzels que contemplen els nous acords comercials subscrits amb Vietnam i Mercosur

La competència deslleial de tercers països no dóna treva al sector arrosser europeu. Després de l’aplicació a principis d’enguany de la clàusula de salvaguarda que reintrodueix aranzels a les importacions d’arròs de tipus índica procedents de Cambodja i Myanmar, els agricultors afronten la imminent sega dels seus camps sota noves amenaces per la massiva introducció a la Unió Europea de producció forana a baixos preus.

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) destaca al propi país asiàtic de Myanmar com un de les destinacions més preocupants, ja que ha aconseguit burlar la clàusula de salvaguarda substituint l’enviament d’arròs de tipus índica per la japònica, que no està sotmés a aranzel. Segons dades de la Comissió Europea, en els primers nou mesos de la campanya 2018/2019 la UE va importar 58.029 tones d’arròs japònica mòlt de Myanmar, un volum que suposa un increment del 142% respecte a les 24.014 tones del mateix període l’any anterior i del 1.080% si el comparem amb les 4.917 tones de fa dos anys.

AVA-ASAJA adverteix del doble perjudici que comporta aquest creixement exponencial de les importacions de Myanmar. D’una banda, el seu excessiu muntant torna a posar en perill el precari equilibri del mercat europeu de l’arròs que, amb l’activació de la clàusula de salvaguarda, havia experimentat en aquests mesos una recuperació dels preus en origen que l’organització agrària xifra en el 15%. Però a més, d’altra banda, aquestes importacions compten amb l’agreujant de què ara es tracta del tipus d’arròs que majoritàriament es cultiva a Europa i la Comunitat Valenciana –tipus japònica– pel que implica un desplaçament més directe del producte local en els lineals.

L’organització agrària que encapçala Cristóbal Aguado alerta així mateix de l’impacte negatiu que poden ocasionar les importacions d’arròs lliures d’aranzel que contemplen els nous acords comercials que la UE acaba de subscriure amb Vietnam i Mercosur. En el cas de l’aliança sud-americana, es preveu l’entrada de 60.000 tones d’arròs sense cap mena d’aranzel, un fet que, de confirmar-se, contribuiria a empitjorar la competència d’arròs japònica en els supermercats europeus. Quant al tractat amb Vietnam, les xifres que es manegen també ronden les 60.000 tones d’arròs sense aranzels.

Davant totes aquestes amenaces i a pocs dies perquè comence la recol·lecció de l’arròs als parcs naturals de la Marjal de Pego-Oliva i L’Albufera, AVA-ASAJA reclama a les administracions mesurades en defensa del sector arrosser europeu, que compleix un paper clau tant en l’economia com en la conservació d’àrees amb un alt valor ambiental, enfront de la competència deslleial. En concret respecte als acords comercials, l’associació reclama a les autoritats de la UE que realitzen estudis de l’impacte que poden provocar sobre el sector europeu i avancen en els passos necessaris per a aplicar noves clàusules de salvaguarda.

AVA-ASAJA


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.