Sanitat de la Ribera detecta 45 casos de violència de gènere en el primer semestre del 2019

Sanitat de la Ribera detecta 45 casos de violència de gènere en el primer semestre del 2019
  • Els professionals sanitaris del Departament de Salut han cribrat a més de 4.000 dones enguany

El Departament de Salut de la Ribera ha notificat 45 casos de violència masclista durant el primer semestre del 2019, dins de l’aplicació del programa de cribratge universal contra la violència de gènere de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

La detecció d’estos 45 casos positius de violència de gènere ha estat fruit del treball de cribratge dut a terme pels professionals sanitaris dels centres d’Atenció Primària del Departament de Salut de la Ribera.

Més de 250 professionals han participat en cursos de formació específica sobre aquesta la xacra social

Cal destacar, en este sentit, que durant este primer semestre del 2019, els professionals sanitaris han cribrat a un total de 4.004 dones, sent el de la Ribera un dels departaments de salut que més dones ha cribrat entre gener i juny d’enguany.

En el 78% dels casos de violència de gènere detectats pel Departament de Salut de la Ribera durant el primer semestre del 2019, el maltractament sofert per les dones ha estat de tipus psicològic, mentre que en el 71% dels casos el maltractament ha estat físic. Només en un 2% dels casos s’ha registrat un maltractament de caràcter sexual.

Paper fonamental dels professionals sanitaris
Segons ha destacat la responsable de la Unitat d’Igualtat del Departament de Salut de la Ribera, Lola Oltra, “el paper dels professionals sanitaris és clau en la lluita contra la violència de gènere, d’aquí, la importància de mantenir una formació i una conscienciació continuada, que permet detectar el major nombre de casos possibles”.

Així, el Departament de Salut de la Ribera, en col·laboració amb el Centre de Salut Pública d’Alzira, ha format, en els últims mesos a més de 250 professionals d’Atenció Primària sobre violència de gènere i l’aplicació del protocol de detecció de casos.

“Les dones víctimes de violència de gènere solen hiperfreqüentar les consultes mèdiques, afectades de diverses patologies com trastorns gastrointestinals, problemes ginecològics, quadres depressius i d’ansietat, trastorns de la son, etc. Per això, és fonamental que, des dels mateixos centres sanitaris, es realitze una recerca activa de casos de dones maltractades, tant física com psicològicament, i que tenen por de buscar ajuda”, ha assenyalat Oltra.

En este sentit, la responsable d’Igualtat de la Ribera ha afirmat que “no podem, per tant, escatimar esforços a l’hora de formar els professionals sanitaris, perquè puguen contribuir a fer front a esta xacra social amb la detecció precoç de casos”.

Al costat dels cursos de formació, el Departament de Salut de la Ribera també ha organitzat, durant els primers mesos de 2019, més d’una desena d’accions de conscienciació, en què han participat més de 200 persones.

Departament de Salut de la Ribera


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.