La Unió Europea incorpora la taca negra dels cítrics en la llista de plagues prioritàries

La Unió Europea incorpora la taca negra dels cítrics en la llista de plagues prioritàries
  • AVA-ASAJA reclama que a més de considerar-se com invasió prioritària es realitzen controls més rigorosos i exhaustius en les importacions procedents de països tercers

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) i la resta de representants del sector citrícola europeu han aconseguit que la Unió Europea (UE) incorpore finalment la plaga de la taca negra en la llista de plagues prioritàries. Així ho ha fet saber la direcció general de salut i seguretat alimentària de la Comissió Europea encarregada de crisi en els àmbits alimentari, animal i vegetal a nivell fitosanitari que, després d’analitzar el possible risc d’aquesta plaga, ha arribat a la conclusió que la taca negra dels cítrics ha de figurar en la llista de plagues prioritàries de la UE, juntament amb les altres el possible impacte de les quals econòmic, mediambiental o social es considera el més greu per al territori de la Unió.

Després de la detecció de la taca negra en set carregaments de cítrics importats des de Tunísia la passada primavera es van encendre totes les alarmes en el sector citrícola europeu i especialment en l’espanyol. La seua introducció per primera vegada en un país mediterrani va desmuntar els fal·laços arguments esgrimits per Sud-àfrica davant Brussel·les quan assegurava que els seus enviaments citrícoles, infestats de taca negra, no comportaven perill algun posat que el fong en qüestió no podia aclimatar-se a les zones mediterrànies.

A més, l’Autoritat Europea per a la Seguretat dels Aliments (EFSA) ja havia advertit prèviament a través de diversos informes que aquest fong, conegut també com Guirnardia Citricarpa, sí que podia establir-se i desenvolupar-se en climes mediterranis.

Davant aquesta situació, el mes de maig passat, el president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, i el secretari general, Juan Salvador Torres, van informar del risc creixent al COPA-COGECA, mitjançant l’aportació de documentació acreditativa i demanant-li a aquesta organització que intervinguera enfront de la Comissió Europea a fi que s’extremaren les mesures de precaució, ja que aquesta plaga ja estava a les portes d’Europa.

Les principals organitzacions citrícoles aportaren documentació acreditativa i demananaren que s’intervinguera amb la finalitat que s’extremaren les mesures de precaució

Així mateix, durant les reunions del Comité Mixt França-España-Itàlia-Portugal celebrades a París el mes de juny passat, els representants d’aquesta organització també van posar l’accent en la necessitat de considerar a aquesta plaga com a prioritària tenint en compte la seua amenaça després de l’entrada en un país mediterrani.

I és que la seua entrada a Espanya suposaria un dur colp per a un sector estratègic tant a nivell nacional com a nivell comunitari, ja que aquesta plaga causa greus alteracions en la pell dels cítrics fins al punt de deixar-los inservibles per a la seua comercialització.

Posteriorment, els representants del sector citrícola espanyol: ASAJA, COAG, UPA, CGC, AILIMPO, FEPEX i les Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, van dirigir un escrit al comissari europeu de salut, Vytenis Andriukaitis, sol·licitant que s’incloguera la taca negra dins de la llista de plagues prioritàries de la UE.

Finalment, apunta el president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado “després de tot aquest temps reivindicant la seua inclusió, hem rebut contestació de la UE en un sentit positiu, ja que mitjançant la seua incorporació en aquesta llista s’ha aconseguit que la Comissió reserve una dotació pressupostària per si finalment la plaga entrara a Europa. No obstant això, lluny d’oferir garanties al sector citrícola europeu que aquesta plaga no entrarà a les nostres fronteres, únicament suposa un pegat econòmic una vegada produït el desastre i per això, des d’aquesta organització agrària, continuem insistint en la necessitat de controls més rigorosos i exhaustius que impedisquen l’entrada de plagues i malalties de països tercers, especialment aquells que com Sud-àfrica tenen les seues explotacions citrícoles afectades per la taca negra”.

AVA-ASAJA


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.