‘Tarquim Pudent’ per al Govern d’Espanya i Iberdrola per voler mantenir la nuclear de Cofrents fins a 2030

‘Tarquim Pudent’ per al Govern d’Espanya i Iberdrola per voler mantenir la nuclear de Cofrents fins a 2030
  • Friday for Future – Joventut pel Clima, rep el guardó ‘Aigua Clara’ al Sopar i Festa de Xúquer Viu

El Sopar i Festa de Xúquer Viu va celebrar la seua 14a edició en un ambient festiu i reivindicatiu, a Manuel. Més de 300 persones de tota la comarca es reuniren per a celebrar un esdeveniment que es repeteix tots els anys des de 2006.

sopar-xuquer-viu-2019_2Entre els assistents molts regidors i regidores de la comarca, els alcaldes de Càrcer, Pep Botella i Manuel, Pura Atienza, el president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Txema Peláez, la diputada de les Corts Valencianes, Graciela Ferrer, el diputat del Congrés, Joan Baldoví o la diputada provincial de Corbera, Mentxu Balaguer. També representants de col·lectius com Escola Valenciana, el Col·lectiu d’Ensenyants de la Ribera, la Ribera en Bici-Ecologistes en Acció, Intersindical Valenciana, AEMS-Ríos con Vida, Joventut pel Clima i el voluntariat internacional mediambiental de Manuel.

L’alcaldessa de Manuel, Pura Atienza, va posar de manifest el compromís de la  ciutat amb el Xúquer i especialment amb l’Albaida, indicant les actuacions que en eixe sentit estaven realitzat i manifestant que no volien viure d’esquena al riu.

A continuació el president de Xúquer Viu Roger Pons va posar de manifest els canvis que s’observen en el clima (disminució de pluges, amb episodis molt intensos vora el mar, major freqüència d’onades de calor….) Per tant, va dir que no podem restar immòbils sense intentar minorar els efectes de l’escalfament global, ni deixar que els governs es prenguen este greu problema mundial com si fora una cosa que no ha de vindre.

El moment més emotiu de la nit va ser el lliurament del premi Aigua Clara que en l’edició de 2019 ha sigut atorgat a Friday For Future – Joventut pel Clima. Paco Sanz, portaveu de l’organització, va explicar qui eren aquests joves que estan manifestant-se per alçar les seues veus, preocupats per la major amenaça a la qual s’enfronta la humanitat, el canvi climàtic.

Aquest moviment es concentra tots els divendres, a València, per denunciar la inacció dels governs i exigir mesures urgents per lluitar contra l’escalfament global, seguint l’exemple de l’estudiant sueca Greta Thunberg i unint-se a milers de joves i de persones en tot el món que demanen la declaració d’emergència climàtica. A recollir el premi pujaren a l’escenari representants de Friday For Future i joves del voluntariat internacional mediambiental.

El premi Tarquim Pudent, que s’atorga per votació popular entre els assistents al sopar, que van presentar Frederic Piqueres i Tomàs Pérez, va ser aconseguit pel Govern d’Espanya i Iberdrola, per voler que la Central Nuclear de Cofrents amplie el seu funcionament, com a mínim, fins a 2030. Recentment el Govern espanyol ha donat l’autorització per a la construcció d’un nou magatzem de residus radioactius a la Central nuclear de Cofrents que implica que aquesta central, que es refrigera amb aigua del Xúquer, amplie en 10 anys el seu funcionament.

Abans de l’actuació musical, Toni Sales, Imma Bellver i Anna Ferri recitaren poemes que va escriure fa 1.000 anys el poeta alzireny Ibn Jafaya, en especial “La bellesa del riu” que es llig en totes les edicions d’aquest esdeveniment.

La festa, presentada per Maria Josep Cortés i Manel Perucho, va finalitzar amb el magnífic concert de Jonatan Penalba, que va fer gaudir als assistents amb els seues temes continguts en el disc “De soca-rel”, com “Al país de l’olivera” i que va posar punt i final a una magnífica nit, interpretant “El tio Canya”.

Xúquer Viu


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.