Sopar… de coets a Sueca amb el fill de la p贸lvora

Sopar… de coets a Sueca amb el fill de la p贸lvora

鈥淣o deixes que passe el dia sense haver crescut un poquet,
sense haver sigut feli莽, sense haver augmentat els teus somnis鈥
Walt Whitman, periodista assagista nord americ脿 del S.XIX

鈥淟鈥檋ome que ha comen莽at a viure s猫riament per dins,
comen莽a a viure senzillament per fora鈥
Ernest Hemingway

Una mica de bogeria de quant en quant fa que els humans no ens aboquem de cap a la monotonia 鈥渋diotitzant鈥 del dia a dia actual.

Hi ha coses, fets i situacions que ens trauen de l鈥檃vorriment i aquesta n鈥櫭﹕ una, i creieu-me, riqu铆ssima en sensacions de perill barrejat de riures, d鈥檃drenalina tintada de pau i d鈥檃treviment empeltat de prud猫ncia. Parle d鈥檜n sopar de coets d鈥檈ixides amb tro.

sopar-amics-coet-estiu-2019_4Sopars d鈥檃questos, els Amics del Coet de Sueca en fan dos a l鈥檃ny abans de la Cord脿 que ofereixen per festes del poble, i el del passat dijous dia 27 de Juny on 茅rem divuit, va ser molt especial. Especial per la pres猫ncia, invitat a assistir al esdeveniment, del Mestre entre mestres pirot猫cnics, aquest gran valenci脿 que es Vicente Caballer Ramirez, el Fill de la P贸lvora, continuador de la saga m茅s que centen脿ria de magn铆fics coeters de Godella que il路luminen les nostres festes nocturnes de foc i color i que al mig dia ens regalen les o茂des d鈥檜n concert d鈥檈strepitoses detonacions omplint-nos la pitu茂t脿ria d鈥檜n vivificant flaire de p贸lvora tan festiu com el propi tro. Perqu猫… a qui no li fa la sensaci贸 d鈥檈star en festes quan olora la p贸lvora disparada?

Vicent ve acompanyat d鈥檜n altre gran de la pirot猫cnia per貌 aquest del sector literari, el So Andr茅s Castellano Mart铆 com li agrada que li diguen, historiador, investigador i divulgador del significat del foc a les nostres terres, autor d鈥檃lguns volums de recerca sobre la tem脿tica de la p贸lvora com el de 鈥淗istorias de la Traca鈥. Dos grans entre els grans que van a gaudir amb nosaltres d鈥檜n allipebre demanat expressament per a la ocasi贸. Jo personalment em sent honrat de compartir taula amb tan il路lustres personatges.

I parlant de taula, haur茅 de fer refer猫ncia a tot el muntatge que es prepara per a un sopar d鈥檃questos al aire lliure i rodejats de natura, una mica rudimentari per貌 molt efectiu. Pals clavats al terra a colp de ma莽a, enginy贸s sistema per a un cable el猫ctric de dos bombetes endollat a la farola, taula de cavallets i taulons, cadires velles o caixons de taronja, vaixella, gots i coberts de pl脿stic, i tovallons i mantell de paper, aix貌 si, el mantell… de qualitat, aquesta vegada color or vell com ho requereix la ocasi贸.

Ah per貌 damunt de la taula i dins els plats hi ha de lo millor a m茅s de bon vi! Picaeta ben valenciana de tramussos, cacau, ametlles i papes, xori莽 i fuet, olivetes xafaes, amanida de tomaca del Materal i gustos铆ssima salmorra de Manolo Tom脿s, casera casera!

Mentre se va entrant en gana, ja corren per baix taula unes quantes dotzenes de coets, q眉esti贸 de foragitar mosquits i rantelles que de no fer cas, cauran socarrats sobre els plats complementant la nostra dieta de… prote茂nes! Passem al plat fort, l鈥檃llipebre de Vicent Gallardo, que regalar脿 els paladars de tots i cadasc煤, ni massa salat ni massa poc, ni massa especiat ni massa poc i amb suficient caldo per a sucar-hi pa, mullant fins i tot els dits.

sopar-amics-coet-estiu-2019_3Observe els dos invitats de re眉ll, i m鈥檃grada comprovar que la primera impressi贸 que he tingut d鈥檈lls se verifica. Son gent de poble, gent aut猫ntica, plana i pr貌xima, senzilla i directa. Valencianots de l鈥橦orta Nord, de la 猫poca del cavar a ma, del carro i haca, del t铆pic esmorzar de navalla, pa i botifarra seca i formatge manxec o qualsevol cosa que se talle i se menge, catalana o porr贸 de vi i botija penjada a la figuera o a la parra! Xe, dels nostres!

I els coets per dalt, per baix, pels costats sense treva. Ara ja hi ha moltes m茅s espurnes, foc i tro que quan a la picaeta, amb curtetes parades que son les que se gasten per a obrir els paquets de coets. Dotzenes i dotzenes enceses a l鈥檋ora, que no ens impedeixen anar bevent, mullant, picant, rient, botant i esquivant la viol猫ncia de les deflagracions o la cremant i imprevisible traject貌ria dels petards.

Rodejats de foc i centelles, d鈥檈spurnes embogides, bombardejats de pedretes quant trona l鈥檈stop铆, ratllats de negre pantalons i camises, amb algun que altre forat de l鈥檈ncesa sobtada d鈥檜n coet mal猫vol, destrossada la camisa on hi aboquem vi per apagar el foc, als que ens agrada a莽貌 no solem immutar-nos, per貌 tampoc ho fa Lynne, bonica nord-americana, avui ja tan valenciana com la Dama d鈥橢lx, i que de tant en tant ens acompanya, atrevida, decidida i valenta. Tamb茅 ens fa companyia Salvador Gim茅nez, Regidor del Consistori Suec脿.

Tots sabem del perill que t茅 aquesta afici贸 i estem prou a l鈥檃guait, vigilants de que cap dels embogits canuts ens colpege o s鈥檌nfiltre dins la roba. Voro Sisternes ben cobert amb previsi贸, Ignacio Rocher, desafiant amb m脿niga curta. Sofrim un petit disgust en veure un dels nostres cremat en 2on grau. Tensi贸, preocupaci贸, contrarietat, cosa que no li impedir脿 a Toni estar present a l鈥檃ltra ocasi贸. Pot oc贸rrer i de fet passa, per貌 el risc, en som conscients, est脿 compr茅s en el tracte… oral i el contracte… t脿cit.

El foc, el fum, el tro sembra les nostres 脿nimes de passi贸, passi贸 potser irracional, que聽 contraresta la convicci贸 racional de que estem preparats per a a莽貌. Ens atrau el risc, ens fa una mica d鈥檃ngoixa i ens crea recel per貌 la intensitat de l鈥檃cci贸, la adrenalina que se segrega i els riures que ens provoquen certes situacions esborren qualsevol sofriment i inquietud, i com diu de manera tan 鈥渟ainetera鈥 el nostre Eugenio – Qui no vulga pols, que no vaja a l鈥檈ra!

Acompanyats tota l鈥檈stona per els dos insignes personatges referits tirant aquestos coets com el que m茅s, anem menjant i bevent, xerrant, rient i gaudint del endimoniat ball d鈥檈spurnes que ens envaeix l鈥檈spai m茅s pr貌xim, del intens calor que desprenen els coets al fregar-nos cames, bra莽os i cos, tenint cura del tro per si cau a prop i soltant improperis quant ens metralla una part de l鈥檈stop铆 o les pedretes furioses que se disparen per la explosi贸… quant no es el mateix coet que ens amartella les canelles.

Arribat el moment dels postres, mel贸 d鈥 Alger, apetit贸s i refrescant i tortell d鈥檃niversari que celebra un servidor, tres xocolates. Pensava jo que far铆em alguna treva, un temps mort per a assaborir i paladejar una cosa i altra. Que va! Foc i flama per tots llocs de tal manera que em sembla saber com deu ser el infern, al menys per l鈥檕lor a sofre que s鈥檃podera dels quinze metres quadrats que ocupem. Luc铆fer estaria entre nosaltres… com a casa!

sopar-amics-coet-estiu-2019_2La festa va tocant al seu fi. La intensitat del foc va disminuint, les exist猫ncies s鈥檈sgoten, nosaltres mateixos ja estem servits, complit el desig, i ja toca acomiadar els invitats. Al inici d鈥檃questa reuni贸 coetera, Toni P茅rez i Toni Llopis havien fet entrega d鈥檜n volum de la Vila de Sueca, capital de l鈥檃rr貌s, a Vicent Caballer, i l鈥檋ome en justa correspond猫ncia regala al President dels Amics del Coet, un llibre que relata la seua vida d鈥櫭▁its i contrarietats, de felicitat, d鈥檌nvents, de viatges pel m贸n allunyat de la fam铆lia, dels cinc premis J煤piter en concursos internacionals que equivalen a cinc Nobel de la pirot猫cnia, i tant铆ssimes coses m茅s…
Jo pensava, escoltant parlar al Mestre Coeter, el Fill de la P贸lvora, pensava dic que no s茅 com li ha donat temps a aquest personatge viure set vides en una!

Orgull贸s del seu ofici i entregat a la causa de la pirot猫cnia fins la 煤ltima c猫l路lula del seu cos, eminentment actiu avui encara malgrat el seus 75 anys de vida, dels quals 65 inoculat de p贸lvora per vena, ha sigut un boig de la feina, el que va revolucionar la masclet脿 i innov脿 any rere any els castells de foc d鈥檃rtifici, inventant formes i colors. El Fara贸 del foc!

Ja hem quedat saturats per ara de foc i trons, de les centelles que ballen al vent a una velocitat esbala茂dora, que van, que venen, que fugen i tornen, que paren i mouen, del fum que ens trasllada a l鈥檃vern del Dimoni, dels trons finals que rebenten salvatges i fero莽os i que malgrat la nostra veterania, sempre ens sorprenen.

Vida pura o pura vida! La que dona el foc als valencians des de temps immemorials, ef铆mera vida per貌 intensa i corprenedora. Aix貌 茅s el que ens ompli, curts moments de plaer per貌 viscerals i profunds, potser i tot bastant primitius, la mateixa imatge del foc que abrasa la Falla, del foc que dona vida a la Masclet脿, o del que mou els nostres coets!

Joanot Pres猫ncia


Deixa un comentari

El vostre correu electr貌nic no es publicar脿.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.