La Unió de Llauradors considera molt negatiu l’acord de la UE amb Mercosur i demana canvis abans que es ratifique

La Unió de Llauradors considera molt negatiu l’acord de la UE amb Mercosur i demana canvis abans que es ratifique
  • Reclama també conèixer els informes d’impacte que analitzen els efectes més importants per a l’agricultura i ramaderia valenciana

La Unió de Llauradors considera molt negatiu per als interessos dels productors de la Comunitat Valenciana la signatura de l’acord entre la UE i Mercosur i reclama al Govern espanyol que publique els estudis d’impacte en el sector agrari i estudie possibles compensacions econòmiques per als productors més afectats que “són sempre els pagans en aquest tipus de negociacions”.

Aquesta organització ja va traslladar fa uns dies a Brussel·les a través del seu secretari general Carles Peris un informe en el qual alertava sobre els acords comercials que signen les autoritats comunitàries amb tercers països en general i en particular el de Mercosur.

La Unió considera que encara queda marge per a la negociació perquè fa falta una ratificació dels Estats membres i del Parlament Europeu que serà ja a partir dels mesos de setembre o octubre i per això insta al Govern espanyol a defensar els interessos dels seus productors agraris. En aquest sentit Carles Peris, secretària general de La Unió, creu que “encara hi ha temps de modificació per a canviar les coses perjudicials que afecten els llauradors i ramaders valencians, en cas contrari ens veurem en una situació similar a l’ocorreguda recentment en l’acord amb Sud-àfrica, del qual no fa falta que reitere els efectes tan negatius que comporta”.

En l’informe de La Unió sobre Mercosur alerta sobre les possibles incidències per als diferents sectors agrícoles i ramaders. Existeix entre altres qüestions una evident inquietud pel desmantellament de la indústria de transformació de sucs de cítrics davant el previsible augment de les importacions del Brasil; per l’increment de les importacions de llimes de l’Argentina; les repercussions de l’entrada de més producció d’arròs, principalment des de l’Uruguai o la incidència en el sector apícola i boví de carn pel possible creixement de les entrades des de l’Argentina.

La Unió també exigeix que es facen públics els informes d’impacte sobre l’acord amb Mercosur. L’últim conegut data del 24 de gener de 2018 -elaborat per la consultora anglesa LSE Consulting) amb el nom “Avaluació d’impacte de la sostenibilitat en suport de les negociacions de l’acord d’associació entre la Unió Europea i el Mercosur- i, quant al sector agrari, únicament entra en profunditat a analitzar el sector boví, la llet i el sucre però ni tan sols està disponible. Existeix un altre de l’any 2007 elaborat per la Universitat de Manchester que també se centra molt en el boví i en l’etanol.

Aquesta organització professional agrària reitera la seua inquietud davant la signatura d’acords comercials amb tercers països sense estudiar els efectes a mitjà i llarg termini o les repercussions que tenen entre els productors europeus ni els beneficis que provoquen en eixos tercers països per a incrementar la seua producció a l’empara d’aquests; tal com és per exemple el cas de Sud-àfrica, que ha permés fortes inversions per a elevar la seua producció de varietats de mandarines que acabaran en el mercat europeu competint amb les nostres, amb el risc a més d’una possible entrada de plagues o malalties. Ara pot succeir el mateix en la indústria agroalimentària d’alguns països de Mercosur, actualment obsoleta, mitjançant inversions dels mateixos països o de tercers (els EUA, per exemple) aprofitant-se dels beneficis i el mercat que obri l’acord.

La Unió de Llauradors


  1. […] NOTÍCIA RELACIONADA: 1 juliol, 2019. La Unió de Llauradors considera molt negatiu l’acord de la UE amb Mercosur i demana canvis abans … […]

    Reply

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.