Cullera adquirix un florí d’or Pere IV per al Museu Arqueològic

  • La peça, encunyada l’any 1346, fou adquirida recentment en un antiquari

El Museu Arqueològic de Cullera augmenta el seu patrimoni amb un florí d’or datat de l’any 1346. Es tracta d’un dels exemplars més estranys i únics per la seua encunyació, realitzada per Pere IV d’Aragó.

cullera-flori-or-Pere_IVLa peça, adquirida recentment en un antiquari, fou presentada ahir al Castell de Cullera amb una teatralització que tingué al monarca i als seus cortesans com a protagonistes. Hi van haver dos torns al matí, un a les 10 i un altre a les 11.30 hores.

La moneda és d’or de 24 quirats, té un diàmetre de 21 mil·límetres i un pes de 3,42 grams. En el seu anvers pot observar-se la flor de lis, emblema de Florència amb la llegenda ‘Florentia’. En el seu revers es troba Sant Joan Baptista amb un bàcul en actitud de beneir i la inscripció ‘Arago Rex’ juntament amb la marca de la seca on es va encunyar.

Fins hui, la col·lecció numismàtica del Museu Arqueològic cullerenc està formada en la seua majoria per exemplars de l’època romana i, en menor mesura, de l’època medieval.

No és la primera vegada que Cullera té a les seues mans un florí d’or. Fins a 2011 va haver-hi un exposat en el museu, trobat en una excavació, però va ser sostret durant un robatori al Castell.

Més sobre el florí
Va ser la moneda de referència a Europa del segle XIII al XV. A partir del segle XIV va començar a ser encunyada a Alemanya, Anglaterra, França, Països Baixos, Suècia, Polònia, Rússia i Espanya.

Durant la seua primera emissió, el florí era de 24 quirats, com l’exemplar adquirit per Cullera, però amb el pas dels anys el seu valor va anar disminuint a 18 i 16 quirats.

El Florí d’Aragó va ser una moneda introduïda per a solucionar els problemes relacionats amb les grans quantitats de diners que manejava la corona.

A més del florí, va haver-hi encunyacions de mitjà i d’un quart de florí.

Ajuntament de Cullera


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada