La tempesta de dimarts passat causa pèrdues importants en l’agricultura de la Ribera Alta

La tempesta de dimarts passat causa pèrdues importants en l’agricultura de la Ribera Alta

pedregada-ribera-alta-abril-2019_2Les tempestes dels dos últims dies, dimarts i dimecres, van ser molt localitzades i han causat danys importants en el camp sobretot a les comarques de la Ribera Alta i Utiel-Requena, segons les dades recaptades per La Unió de Llauradors.

La tempesta del passat dimarts va afectar fonamentalment diversos termes municipals de la Ribera Alta com Alzira, Benimuslem, Carcaixent, l’Alcúdia i Rafelguaraf, i en bastant menor proporció a Benimodo i Guadassuar. L’àmbit d’afecció és d’unes 1.250 hectàrees i les pèrdues s’estimen en 2,2 milions d’euros.

El cultiu dels cítrics es porta la pitjor part amb 1,5 milions, es tracta de taronges València encara pendents de recol·lectar i d’altres varietats primerenques que tenien una grandària més gran.

Li segueix el caqui, amb prop de 800.000 euros, al qual la pedra provocarà a part d’eixos danys directes una parada de la saba que comportarà la possible caiguda de la fruita. Ja en bastant menor quantia s’observen danys en la fruita (principalment bresquilla i menys en albercoc i pruna). També hi ha parcel·les afectades d’hortalisses i alguna d’alvocats.

La tempesta de dimecres va deixar notar els seus efectes principalment a la comarca d’Utiel-Requena. Hi ha entre 10.000 i 15.000 hectàrees afectades amb diferent grau d’afecció en els termes municipals d’Utiel i els seus llogarets, Venta del Moro i llogarets, Requena i els seus llogarets, Sinarques i en menor mesura en Caudete. Les pèrdues segurament seran importants amb el pas dels dies i l’evolució dels cultius.

Les varietats més primerenques de raïm com la Garnacha o Chardonnay, que estaven més avançades, són les més perjudicades. Pel que fa a l’ametla no s’observa que haja caigut a terra, encara que caldrà esperar a veure l’evolució i els danys en arbratge que pogueren provocar danys futurs.

En l’olivera sí que hi ha hagut una caiguda rellevant de flor que causarà danys importants en la producció, encara que és molt prematur fer una avaluació. El mateix que en cereals on els danys seran substancials ja que les espigues estaven molt blanes

Pel que refereix a l’assegurança, La Unió demanarà l’agilització dels peritatges per part de Agroseguro i una taxació i indemnització del mal real en parcel·la en funció de les exigències comercials, independentment de la franquícia establida.

La Unió de Llauradors


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada