L’atenció a domicili en residències de la tercera edat redueix en més d’un 58% els ingressos hospitalaris

L’atenció a domicili en residències de la tercera edat redueix en més d’un 58% els ingressos hospitalaris
  • La UHD de l’Hospital de la Ribera atén els residents de les désset institucions de majors de la comarca

La Unitat d’Hospitalització a Domicili (UHD) de l’Hospital d’Alzira ha posat en marxa un programa especial d’atenció als usuaris de les 17 residències de la Tercera Edat que hi ha a la comarca, dins del seu pla d’atenció a pacients pal·liatius i amb necessitats especials.

El perfil d’estos pacients és el d’una persona major de 80 anys, polimedicada (de tres a cinc fàrmacs) i amb una presència de més de cinc malalties de mitjana

Les principals característiques d’estos pacients és que són persones majors de 80 anys, amb polifarmàcia (és a dir, de 3 a 5 fàrmacs) i amb una presència de més de 5 malalties de mitjana i elevada freqüència de síndromes geriàtriques (immobilitat, inestabilitat-caigudes, incontinència urinària o deteriorament cognitiu).

“Per la seua edat, nombre de malalties i dependència funcional, són pacients amb elevats ingressos hospitalaris i consultes en els serveis d’Urgències tant de l’Hospital com d’Atenció Primària i amb necessitat de cures especials que, en moltes ocasions, no es poden satisfer des de la mateixa residència, per la qual cosa és necessari habilitar una via de col·laboració àgil i directa amb el sistema de salut i és el que hem fet amb este programa especial d’atenció”, ha assenyalat el coordinador de la UHD de l’Hospital d’Alzira, Pablo Lafuente.

Així, l’Hospital de la Ribera ha destinat 4 metges a atendre de forma exclusiva els pacients ingressats en residències quan necessiten tècniques o tractaments hospitalaris i que actuen com a metges referents de suport a l’equip sanitari de les residències.

“Cada un d’estos metges exerceix d’enllaç referent amb les residències que té assignades a través de contactes presencials amb elles de caràcter setmanal i oferint atenció per correu i telèfon quan es produeixen reaguditzacions de processos crònics en els pacients”, ha assenyalat Lafuente.

En cas que un pacient pateix una descompensació que requereix de tècniques o tractaments d’intensitat hospitalària, la residència contacta amb la UHD de l’Hospital d’Alzira, que li proporciona estes tècniques i / o tractaments directament a la institució, de manera que s’evita la hospitalització convencional en la major part dels casos.

Segons Lafuente, “amb l’atenció del pacient en el seu lloc de residència li proporcionem un tracte més humanitzat i ho fem com si estiguera ingressat en l’àmbit hospitalari però amb els beneficis que, per al seu benestar general, suposa estar en l’entorn en el qual resideix”.

En este sentit, cal destacar que, durant els primers tres mesos de funcionament del programa especial d’atenció a estos usuaris, la UHD ha atès prop de 100 pacients crònics complexos, ha evitat més d’un 58% d’ingressos hospitalaris i ha reduït el 11% de les visites a les urgències hospitalàries.

A més, de tots els pacients seguits pel programa, 22 han mort a conseqüència de les seues malalties cròniques avançades en fase terminal, el 91% dels quals ho ha fet en el seu lloc de residència acompanyat de l’equip de la UHD que l’ha assistit a el moment final de la seua malaltia.

Departament de Salut de la Ribera


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.