La Junta Electoral prohibeix exhibir la bandera republicana al balcó de l’Ajuntament de Sueca

La Junta Electoral prohibeix exhibir la bandera republicana al balcó de l’Ajuntament de Sueca
  • Des d’EUPV i ERPV consideren que la seua proposta “no infringeix la llei; és reconèixer una data històrica, i això és ‘neutralitat  política'”

La Junta Electoral de Zona (JEZ) de Sueca ha denegat l’exhibicio de la bandera tricolor republicana al balcó principal de l’ajuntament durant aquest cap de setmana o el diumenge, dia 14, tal com ho havien sol·licitat Esquerra Unida (EUPV) i Esquerra Republicana (ERPV).

La petició de totes dues forces polítiques, que concorreran als pròxim comicis locals en coalició com a ‘L’Esquerra de Sueca’, anava dirigida al govern local, format per Compromís i els conservadors independents del GISPM. Amb això instaven al pacte local que dirigeix el consistori a commemorar i recordar “un de les fites socials històriques més rellevants del segle XX en l’Estat espanyol, de la mateixa manera que cada 9 d’octubre s’exposa encertadament una rèplica del Penó de la Conquesta”, segons expressaven en la sol·licitud presentada el passat dia 4.

Aquest 14 d’abril es compleixen huitanta-huit anys de la proclamació de la Segona República, règim democràtic que va existir en l’Estat espanyol entre el 14 d’abril de 1931, data de la seua proclamació en substitució de la monarquia d’Alfons XIII, i l’1 d’abril de 1939, data del final de la Guerra Civil, que va donar a la dictadura franquista.

“Va ser un temps de profundes reformes socials”, recordaven en la seua sol·licitud els representants d’EUPV i ERPV, “entre les quals van destacar fets importants com que per primera vegada en la història de l’Estat, i una de les primeres a Europa, en què votarien les dones (sis milions estaven censades)”.

Destacaven, a més, que “una de les prioritats també va ser la construcció d’escoles primàries públiques, per a posar fi a una de les xacres de la societat espanyola, l’encara elevat analfabetisme (en 1931 les estimacions oscil·laven entre el 30 i el 50% de la població total).

Finalment, al·ludien en la seua petició que “sentències recents de jutjats del contenciós administratiu han desestimat recursos de l’Advocacia de l’Estat contra i de la Delegació del Govern espanyol al País Valencià que pretenien declarar il·legal l’exhibició de la bandera republicana a balcons dels ajuntaments de Sagunt i Alzira, respectivament, a l’abril de l’any passat”.

La JEZ de Sueca s’acull a l’article 50.2 de la LOREG per a desestimar la petició d’EUPV i ERPV comunicada des de la Secretària General de l’ajuntament de la capital de la Ribera Baixa: “Des de la convocatòria de les eleccions i fins a la celebració de les mateixes queda prohibit qualsevol acte organitzat o finançat, directa o indirectament, pels poders públics que continga al·lusions a les realitzacions o als assoliments obtinguts, o que utilitze imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades en les seues pròpies campanyes per alguna de les entitats polítiques concurrents a les eleccions”.

Des de L’Esquerra de Sueca consideren que amb l’exhibició de la tricolor republicana al balcó principal de l’ajuntament “no s’infringeix la llei electoral perquè sols s’està reconeixent una data històrica; i això és “neutralitat  política”.

L’Esquerra de Sueca

DOCUMENT:

Sueca- Junta electoral denega bandera republicana


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.