-
Aixà ho va transmetre ahir Carles Peris en el transcurs d’una reunió mantinguda amb el Ministeri d’Agricultura perquè es trasllade a les autoritats comunità ries
La Unió de Llauradors proposa que la Comissió Europea establisca un mecanisme basat en l’expedició de certificats d’exportació, com ja es va fer anteriorment amb les pomes i ara amb l’all, amb l’objectiu de millorar el seguiment de la importació de cÃtrics i detectar possibles pertorbacions en els mercats.
Aixà ho va transmetre ahir Carles Peris, secretari general de La Unió, en el transcurs d’una reunió a Madrid amb la Directora General de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri d’Agricultura, Esperanza Orellana, perquè es trasllade la petició a les autoritats comunità ries. De la mateixa manera proposarà la mesura perquè la incloguen els partits polÃtics de cara a les pròximes eleccions europees.
Els productors europeus de cÃtrics estan travessant per una difÃcil situació, degut, entre altres coses, al notable augment de les importacions de cÃtrics procedents de determinats tercers països de l’hemisferi sud. Sud-à frica va exportar l’any passat a la Unió Europea un total de 814.000 tones de cÃtrics per les 471.000 tones de 2014, la qual cosa suposa que en només cinc anys haja duplicat els seus enviaments.
La Unió aposta per demandar aquests certificats d’exportació a totes aquelles empreses que des de països tercers pretenguen importar cÃtrics a la Unió Europea amb la finalitat de portar un control rigorós i en temps real de les importacions dels diferents països, amb el que es milloraria en la informació dels mercats i fins i tot a conèixer si les importacions estan pertorbant el mercat interior de la Unió Europea en qualsevol moment.
La Unió posa l’exemple que ja es va posar en marxa amb l’expedició dels certificats d’exportació de les pomes per l’augment d’importacions procedents de l’hemisferi sud fins a 2011 i ara també amb l’all. Assenyala a més que l’actual OCM dels productes agraris permet els certificats d’importació en el seu article 176.
Aquesta organització agrà ria assenyala que aquelles persones que vullguen exportar cÃtrics a la Unió Europea haurien de sol·licitar un certificat, d’expedició automà tica, abans d’enviar els seus productes. Cal insistir que aquests certificats no suposen una barrera comercial, simplement es tracta d’un registre per a conèixer anticipadament la fruita que entrarà en el mercat europeu. Aquest coneixement anticipat crea un marge de maniobra que facilita l’adopció de mesures preventives si escau.
L’experiència demostra que els primers interessats en la informació són els propis exportadors que poden autoregular-se ja que també són vÃctimes del desastre de preus en el mercat i no els resulta grat tindre liquidacions finals negatives per part dels importadors.
La Unió de Llauradors