La Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública celebra la constitució de l’Observatori Ciutadà

La Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública celebra la constitució de l’Observatori Ciutadà
  • Cal avançar en la recuperació de la gestió pública de l’aigua i la protecció i recuperació dels rius i ecosistemes aquàtics

La Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública vol reivindicar en aquest 22 de març, Dia Mundial de l’Aigua, polítiques efectives de protecció dels rius i altres ecosistemes aquàtics, la fi dels processos de privatització i la recuperació de la gestió pública de l’aigua.

En aquest sentit celebra la recent constitució de l’Observatori Ciutadà de l’Aigua de la Comunitat Valenciana, una demanda que la Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública va efectuar, entre altres reivindicacions a la Consellera d’Agricultura i Medi Ambient, Elena Cebrián, en desembre de 2017.

La missió de l’Observatori Ciutadà de l’Aigua, segons el seu manifest fundacional, és “contribuir a la definició i implantació d’un model de gestió pública directa, eficaç, transparent i participativa, adaptat a les noves condicions climàtiques, que garantisca el drets humans fonamentals a l’aigua i al sanejament, tot respectant la integritat dels ecosistemes aquàtics”.

“En un escenari de canvi climàtic, la garantia de dret humà a l’aigua depèn de la recuperació de la integritat del cicle hidrològic i, més concretament, del manteniment en bon estat dels ecosistemes aquàtics, que constitueixen la font renovada d’aigua per al consum humà. Esta doble vessant de dret humà i caràcter ecosistèmic, situa la gestió del cicle urbà de l’aigua en l’àmbit d’una gestió pública al servei del conjunt de la població que no és compatible amb mediacions d’interessos privatius de caire lucratiu”.

L’Observatori igualment prestarà especial atenció a la vigilància del compliment dels drets humans a l’aigua i al sanejament a la Comunitat Valenciana i promourà l’establiment d’un sistema d’indicadors de qualitat de la gestió de l’aigua urbana, que facilite el seguiment i control ciutadà dels serveis en tot el territori valencià.

La Xarxa Valenciana per l’Aigua espera comptar amb el suport institucional de la Generalitat, com s’ha compromès a través de la Conselleria competent en matèria d’aigua, dotant a l’observatori de mitjans materials i econòmics per al seua funcionament bàsic.

En aquest 22 de març la Xarxa vol torna a posar de manifest les seues principals reivindicacions:

  1. Protegir els rius i altres ecosistemes aquàtics i defensar el cicle integral de l’aigua com a bé públic gestionat al cent per cent des del sector públic.
  2. Desenvolupar un marc legislatiu que reconega el dret humà a l’aigua i al sanejament i garantisca la seua aplicació, deixant de banda els interessos mercantilistes i atenent les necessitats de les persones.
  3. Crear un organisme supervisor amb participació ciutadana que establisca objectius per a la prestació d’un servei de qualitat, eficient i sostenible en el cicle integral de l’aigua urbana a un preu assequible, i vetlle pel seu compliment.
  4. Oferir immediatament suport i assessorament tècnic i econòmic als municipis perquè realitzen un control efectiu de la prestació del servei del cicle integral de l’aigua sota els principis de servei públic d’interès general i inicien el procés de recuperació de gestió pública de l’aigua.

La Xarxa Valenciana per l’Aigua Púbica, està formada per Acció Ecologista-Agró, Confederació d’Associacions de Veïns CAVE-COVA, CCOO, Ecologistes en Acció, Enginyeria Sense Fronteres, Fundació Nova Cultura de l’Aigua, H2O Paterna, Heterodòxia Castelló, Intersindical Valenciana, La Ribera en Bici, No als Tractats Desiguals, Unió de Llauradors i Ramaders i Xúquer Viu.

Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada