Reclamen a l’ajuntament de Sueca que actue sobre les humitats del monument realitzat per Beltran en homenatge a Serrano

Reclamen a l’ajuntament de Sueca que actue sobre les humitats del monument realitzat per Beltran en homenatge a Serrano
  • ERPV i EUPV proposen per a 2021 actes en reconeixement i per la recuperació de la memòria de l’escultor coincidint amb el 125 aniversari del seu naixement

humitats-escultura-beltran-serrano-sueca_1

Fotografies del passat 5 de març

Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV) i Esquerra Unida (EUPV) de Sueca han requerit al Govern municipal de Sueca a que actue d’una per totes per a solucionar el problema de les humitats presents a l’escultura que Vicente Beltran Grimal (Sueca, 1896 – València, 1963) va realitzar en homenatge al músic José Serrano Simeón (Sueca, 1873 – Madrid, 1941).

L’esmentat monument està situat al parc de l’Estació, va ser inaugurat a la fi dels anys 50 i és punt de referència i una de les peces fonamentals del patrimoni local.

Està format per cinc figures adossades a una estructura central, amb la imatge del Mestre Serrano i figures al·lusives a la música i a l’activitats al camp. En el conjunt s’aprecia l’avanç de l’escultor cap a la modernitat de l’època.

Les humitats s’aprecien a simple vista als laterals i la part posterior del bé cultural. Cal destacar que des de finals de 2018 tan sols ha plogut a Sueca 0,8 mm (el passat 20 de gener) segons les dades recollides per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

El problema ja ve d’anys i, per tant, va més enllà de si plou o deixa de ploure com en alguna ocasió han intentat excusar-se des del Govern municipal. És per això que des de L’Esquerra de Sueca, coalició integrada per ERPV i EUPV, hem instat formalment a l’Alcaldia que estudien la situació amb el rigor que mereix el conjunt escultòric abans que el problema de l’evident deterioració arribe a la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat Valenciana.

humitats-escultura-beltran-serrano-sueca_2Recuperar la memòria de l’escultor
En 2021 es complirà el 125 aniversari del naixement de l’escultor suecà. Des de ERPV i EUPV plantegem la necessitat recuperar la memòria de l’artista i aprofitar l’efemèride per a organitzar activitats i unes jornades sobre l’escultor que podrien estar coordinades per professionals locals del prestigi.

A més seria el moment per a actuar sobre el conjunt escultòric que presenta alteracions sobre la base original que modifiquen les seues propietats visuals, segons recomanen estudiosos de la seua obra.

Vicente Beltrán Grimal va ser acadèmic de la Real de Sant Carles de València, catedràtic de l’Escola de Belles arts de la mateixa i de la qual va arribar a ser director durant la guerra civil. Va ser detingut i condemnat a mort després de la guerra.

Va eixir de presó en 1941, després d’haver sigut sobreseguda la seua causa. En 1946 se li va rehabilitar en el seu antic càrrec de catedràtic de l’Escola de Belles Arts de Sant Carles. Va guanyar importants premis com la Medalla d’Or de l’Exposició Nacional d’Escultura per la seua obra “Aurora” (1930), el concurs Nacional d’Escultura amb la seua “Alegoría de la música” (1933), entre altres.

L’Esquerra de Sueca


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.