‘El Racó’ de Meliana guanya el IV Concurs Nacional de Paella de Cullera

‘El Racó’ de Meliana guanya el IV Concurs Nacional de Paella de Cullera
  • Los Olivos de Cullera i Al Grano de La Canyada, completen el podi del certamen gastronòmic

El Racó de Meliana s’ha convertit en el vencedor del IV Concurs Nacional de Paella de Cullera celebrat hui. El restaurant valencià ha aconseguit la màxima puntuació del jurat i es porta un premi de 1500 euros de l’ajuntament als quals se sumen altres 1000 patrocinats per l’empresa Makro.

concurs-paella-cullera-2019-participants

Autoritats i participants al concurs d’enguany

D’altra banda, el guanyador de la preselecció local, el Restaurant Los Olivos de Cullera, ha aconseguit ser segon en la final nacional d’aquest dimarts. Rep per això 1000 euros en metàl·lic del consistori i altres 500 de Makro.

La tercera posició ha sigut per a Al Grano de La Canyada (Paterna), que aconsegueix un premi de 500 euros de l’organització i altres 300 addicionals de Makro.

La decisió final ha sigut molt complicada, tal com ha reconegut el propi president del jurat, Paco Franco, qui s’ha mostrat content per l’alt nivell dels participants.

I és que malgrat que el concurs compta a penes amb quatre anys d’història i el plat és de recent creació, s’ha consolidat com una de les cites de referència de la cuina valenciana.

No en va, enguany s’ha aconseguit una alta participació amb díhuit restaurants en lliça. La majoria han precedit de la Comunitat Valenciana. A més dels ja esmentats, el Bon Aire del Palmar, Catering La Despensa de Burjassot i La Granja de Sueca. Al costat d’ells, Avinguda 2.0 de Massamagrell —guanyador de 2018—, Nou Racó del Palmar, Los arroces de Guillermo de Argamasilla de Calatrava (Ciudad Real), La Marítima de València, el Macario de Tavernes de la Valldigna, la Fundació Hostaleria de València, el Sant Bernardo de Tavernes de la Valldigna, el Sequial 20 i El Rebost de Sueca i el Goya Galery de València, aquest últim vencedor de l’edició de 2017.

La llista s’ha completat amb el Restaurant Les Oliveres; Casa Nostra, que va ser el segon classificat de la fase local i el tercer, Casa Rocher del Mareny de Sant Llorenç (Cullera).

L’esdeveniment s’ha desenvolupat en el Paella de Cullera Village, situat en la plaça de la Constitució i ha comptat amb la presència d’una àmplia representació del món polític, empresarial i gastronòmic. Entre les personalitats presents, el subdelegat del Govern a València, José Roberto González Cachorro; el secretari autonòmic d’Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero o el director d’Estratègia Territorial Turística, Josep Gisbert. També ha assistit la diputada provincial de Turisme, Pilar Moncho. Tots ells han sigut rebuts per l’alcalde, Jordi Mayor.

Homenatge a Gascón
La cerimònia de lliurament de premis ha servit també per a retre homenatge al creador de la recepta original de la Paella de Cullera, Salvador Gascón, mort fa uns mesos. El consistori li ha fet lliurament d’un guardó a títol pòstum per la seua contribució a la universalització de la gastronomia valenciana i a l’impuls del sector turística a Cullera.

Tal com s’ha assenyalat en el tribut, Gascó va apostar per la cuina valenciana en els 70 quan es va posar de moda la gastronomia francesa a València. «Salvador li va posar el tapet a la cuina tradicional i va fer d’un ingredient humil com l’arròs l’or de la gastronomia de la Comunitat Valenciana», ha destacat l’alcalde.

La seua filla, Ana Gascón, ha sigut l’encarregada de recollir el reconeixement. Visiblement emocionada, ha agraït el tribut que li ha rendit la ciutat al seu pare.

Més sobre la Paella de Cullera
La Paella de Cullera sorgeix de l’extensa tradició de l’arròs i el peix que hi ha hagut sempre a la ciutat. Els seus ingredients li atorguen un sabor únic i molt personal. El caldo té una base de peix de roca al qual se li afigen llagostins, sepionet, roger, figatells d’escorpa, tomaca de Cullera, espècies i, com no, arròs cultivat en els camps cullerencs.

El Concurs començà a caminar fa quatre anys i en aquest curt període de temps ha aconseguit recaptar el suport de personalitats del món de la gastronomia com Quique Dacosta o Susi Díaz.

El jurat d’aquesta edició està presidit per Paco Franco i compte entre els seus membres amb restauradors, crítics gastronòmics i experts del món de la cuina com a Faust Clement, Quique Barella, Cova Morals, Antonio Pérez Planelles, Miguel Barrera o Alejandro del Toro. Com a novetat, ha tingut una component internacional, la xef libanesa Lamia Chehayeb, propietària del restaurant Lamina’s Kitchen, professora i defensora de la cuina tradicional molt popular al seu país.

Amb aquest certamen culinari, que s’emmarca dins del Pla 52 de desestacionalització turística de l’Ajuntament de Cullera, el municipi impulsa els seus productes de KM 0 amb l’objectiu de dotar d’identitat pròpia a l’oferta gastronòmica del municipi, dinamitzar l’activitat econòmica en sectors tradicionals com l’agricultura i la pesca i, al mateix temps, impulsar a la restauració local.

El concurs compta amb el suport i col·laboració de l’Associació Empresarial d’Hostaleria de Cullera i de la Federació Empresarial d’Hostaleria de València així com del patrocini institucional de la Generalitat a través de l’Agència Valenciana de Turisme i la Diputació de València.

Ajuntament de Cullera


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.