Tulipà silvestre / Tulipa australis

Tulipà silvestre / Tulipa australis

Nom científic: Tulipa australis
Popular: Tulipà silvestre
Família: Liliaceae

És un geòfit (planta que passa l’hivern baix terra, en forma de bulb),  amb la tija rematada per una única i acolorida flor, amb els tèpals grocs però tintats de roig per fora. Les fulles totes basals, allargades i en forma de “V”. La floració és clarament primaveral.

Viu  en matolls aclarits i pastures sobre sòls poc profunds. Nosaltres l’hem localitzada, fonamentalment, en la zona que va des de l’observatori fins a la font de la Regalà i voltants. No és molt freqüent.

De les més de 150 espècies que formen el gènere Tulipa, només una, aquesta, viu silvestre a la península Ibèrica.  Si voleu gaudir de la flor plenament oberta, heu de saber que a planta mostra termonàstia: la flor es tanca en fer-se de nit i torna a obrir en fer-se de dia, com resposta a la variació de temperatura.

Joan Aguado/AMLL

*Nàstia i tropisme no són el mateix

11-Tulipa_australis


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.