Tres polígons d’Almussafes i Sollana implanten un sistema pioner d’autoprotecció coordinat amb els bombers

Tres polígons d’Almussafes i Sollana implanten un sistema pioner d’autoprotecció coordinat amb els bombers
  • L’APPI ha desenvolupat aquest mètode amb l’ajuda de les empreses associades, el Consorci de Bombers i Divalterra

L’Associació de Parcs i Polígons Industrials Ribera Baixa (APPI) ha aconseguit que els seus tres polígons (Juan Carles I i Nord a Almussafes i El Romaní, a Sollana), siguen els primers d’Espanya a disposar d’un sistema d’autoprotecció sustentat en la creació d’una base de dades detallada amb la informació específica que resulta més útil per als bombers en els primers moments després de rebre una trucada d’emergència.

autoproteccio-poligons-almussafes_2Ahir es va celebrar en el Restaurant El Cantell d’Almussafes una reunió de la Comissió d’Autoprotecció d’APPI amb responsables d’empreses associades, el Consorci Provincial de Bombers i Divalterra, encarregada de l’eina informàtica on es registra tota aqueixa informació i s’ordena adequadament per a una ràpida i eficaç consulta dels bombers quan la precisen.

El responsable del projecte, membre de la junta de’APPI i coordinador de Prevenció de Riscos Laborals d’Asepeyo, José Enrique Aparisi, fou l’encarregat de detallar a les empreses l’estat actual de la recollida i bolcat d’informació i de les fases del projecte la pròxima data del qual determinant serà el 30 de març, termini límit perquè totes les empreses hagen aportat la seua informació al sistema d’informació (SIG).

Per part seua, el cap de la Secció de Prevenció del Consorci Provincial de Bombers, Jorge Sánchez, va insistir davant els empresaris en la importància d’aquest projecte pilot que ha despertat ja l’interés en altres regions espanyoles.

Segons Sánchez, la ràpida consulta d’informació bàsica quan s’alerta d’un incendi industrial és clau i facilita enormement la labor dels bombers que, mentre arriben al lloc, són capaços d’elaborar el pla d’actuació si disposen d’informació concreta i detallada.

I és aqueix l’objectiu d’aquest projecte, una base de dades elaborada per ‘capes’ on els bombers poden consultar qualsevol detall que els resulte rellevant a l’hora d’actuar. I les empreses d’APPI són les primeres que ocupen la capa o nivell del sector industrial amb dades rellevants per als serveis d’emergència com un pla bàsic amb entrades, eixides, espais, magatzematge de material inflamable si n’hi haguera i elements antiincendis de què disposen.

A més, un sistema de colors informa del nivell de risc de cadascuna de les empreses i això és important, segons Sánchez, sobretot, per a les empreses confrontants que és on els bombers solen intervindre quan es declara un incendi industrial.

“Atenem una mitjana de cent incendis d’aquest tipus a l’any i 4 o 5 són declarats grans incendis i, a tots ells, anem a cegues, no sabem què ens trobarem fins que arribem”, ha explicat el responsable de bombers per a il·lustrar el canvi radical que suposarà la implementació d’un sistema com el que APPI ha impulsat per als seus polígons.

A la reunió també va assistir el responsable de seguretat de Ford Almussafes, Enrique Roig, empresa que disposa del seu propi equip de bombers industrials, qui va lloar el projecte i va insistir, igualment, en la importància de la informació i la coordinació entre tots els agents implicats per a minimitzar les conseqüències d’una catàstrofe en una àrea industrial.

Per part seua, la gerent d’APPI, Romina Moya, va agrair a tots els associats, a Divalterra i al Consorci Provincial la seua labor per a posar en marxa aquest projecte pilot d’autoprotecció en els tres polígons que representa.

“És una iniciativa importantíssima i per a la qual demanem el suport de tots perquè en una qüestió com els incendis industrials es posen en joc milions d’euros d’inversió, milers de llocs de treball i, la qual cosa és més important, centenars de vides humanes”, va recordar.

APPI


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.