La Unió de Llauradors critica la possible pujada de l’assegurança de cítrics de més d’un 3%

La Unió de Llauradors critica la possible pujada de l’assegurança de cítrics de més d’un 3%
  • Ja ha traslladat el seu desacord per escrit i demà hi ha una reunió prevista on traslladarà el seu malestar i reclamarà que no es produïsca aquest increment

Agroseguro pretén pujar les primes de l’assegurança de cítrics per a enguany un 3,18%, el període de contractació del qual s’inicia el mes vinent d’abril, i La Unió de Llauradors critica aquesta possible decisió perquè es produiria a més en el cas de materialitzar-se en el marc d’una campanya autènticament desastrosa per als citricultores de la Comunitat Valenciana.

També vol Agroseguro canviar les condicions de la garantia en cas de pedra tot i la greu crisi del sector

La Unió ha traslladat ja per escrit a la Comissió Territorial d’Assegurances el seu desacord i demà farà el propi en la reunió prevista del grup de normativa de l’assegurança de cítrics de ENESA, amb l’objectiu que finalment es retire de la taula aquesta possible pujada per als riscos d’adversitats climàtiques, gelada i vent i es mantinguen les mateixes taxes que en 2018, ja que podria suposar la “punta” per als llauradors valencians en una campanya per a oblidar i en la qual només en la primera part de la mateixa aquesta organització professional agrària va estimar les pèrdues en més de 130 milions d’euros.

Agroseguro argumenta aquest increment de les primes en un augment de la sinistralitat que no és tal en el conjunt de les zones citrícoles de la Comunitat Valenciana. Si s’analitzen les dades suprimint les quatre comarques d’alta sinistralitat a Espanya (Bajo Almazora a la província d’Almeria i Río Segura, Suroeste-Valle Guadalentín i Campo de Cartagena en la de Múrcia), el percentatge en relació a les primes baixa. Per això La Unió considera que “no es pot traslladar un problema de sinistralitat molt localitzat al conjunt de la línia”.

Modificació garanties en pedra
Però no és l’únic punt de discrepància respecte a l’assegurança de cítrics d’aquesta campanya. Agroseguro també preveu modificar les condicions de la garantia (extensió de garanties) per al risc de pedra, al que La Unió mostra així mateix el seu desacord.

La nova proposta de Agroseguro planteja textualment que “per a gaudir d’aquesta extensió s’ha de tornar a assegurar amb les mateixes condicions de cobertura per al risc de pedra i en el cas de sinistre a més s’indemnitzarà com a màxim amb el preu menor entre el preu actual i l’assegurat l’any anterior” .

Per a La Unió l’objectiu de la cobertura és premiar la fidelitat en la contractació dels assegurats sense la repercussió en les primes i els citricultors esperen a la contractació de l’assegurança a dates pròximes a la finalització de l’extensió de garanties del 15 de juny, per a intentar ajustar el màxim possible les previsions de producció.

És molt possible, que un assegurat vulga canviar d’un any a un altre les condicions de cobertura, tant canvi de mòdul com data final de garanties d’aquest, i no té perquè condicionar un possible sinistre de pedra, el fet de poder decidir lliurement quines garanties triar i que condicionaran també uns altres possibles sinistres posteriors de pedra.

A més, cal tindre en compte, que l’assegurat paga ja una prima anual, per a la cobertura de la totalitat del risc, i per tant el preu ha de ser el contractat en la pòlissa, i per la qual es dóna cobertura.

Una modificació de la garantia pot produir l’efecte de contractar ràpidament l’assegurança sense tindre clares les produccions a assegurar, la qual cosa produiria una modificació posterior de totes les pòlisses contractades per a la seua adaptació i suposaria un increment en les gestions a realitzar.

La Unió de Llauradors


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.