Argelaga / Ulex parviflorus

Argelaga / Ulex parviflorus

Nom científic: Ulex parviflorus
Popular: Argelaga
Família: Leguminosae

Els adjectius suaus no tenen cabuda ací. Estem davant una alta i impenetrable mata, plena d’espines ben robustes i llargues i sense quasi fulles. Això sí, el groc intensíssim de les flors fan que la floració hivernal siga un espectacle. Més encara: l’argelaga és una reconeguda planta mel·lífera.

És una espècie típica dels matollars mediterranis assolellats i termòfils, resistent a la sequera i als sols pobres i poc desenvolupats. No és fàcil trobar-lo en zones com Sansofí i altres barrancades a l’ombra.

És una gran estratega. Produeix moltíssimes llavors encara que molt poques germinen. Però, quan hi ha un incendi, aquestes llavors no es cremen sinó que s’afavoreix la seua germinació. Així, les noves plantetes es troben amb un terreny i això explica perquè esdevé planta dominant. A poc a poc, si no es repeteix el foc, l’ecosistema va evolucionant i l’argelaga va desapareixent.

Joan Aguado/AMLL

10-Ulex_parviflorus


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada