-
AVA-ASAJA destaca que per primera vegada s’aplica aquest mecanisme a les importacions asià tiques en un producte agrari no transformat i senta un precedent
La Comissió Europea ha aprovat, durant la trobada del Col·legi de Comissaris celebrat hui a Brussel·les, una clà usula de salvaguarda destinada a protegir al mercat europeu de l’arròs enfront de les massives importacions procedents de Cambodja i Myanmar.
Aquest mecanisme comportarà , després de la seua publicació en el Diari Oficial de la Unió Europea, la reintroducció d’aranzels durant tres anys (175 euros per tona el primer exercici, 150 euros el segon i 125 euros el tercer) a aquests enviaments asià tics que en les últimes cinc campanyes s’han multiplicat per 40, en passar de 9.000 tones en 2012 a 360.000 en 2017, provocant un enfonsament de les cotitzacions d’aquest cereal cultivat a Europa.
La decisió adoptada hui per l’executiu comunitari revist una enorme transcendència ja que, d’una banda, és la primera vegada que es posa en marxa un instrument d’aquesta naturalesa per a defensar un producte agrari no transformat europeu davant la competència deslleial de tercers països i, d’un altre costat, perquè sent un precedent que pot fer-se extensiu a altres cultius que, com en el cas dels cÃtrics, travessen dificultats similars a les que ha vingut patint el col·lectiu arrosser durant els últims temps.
L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) valora en termes altament positius la plasmació d’aquesta reivindicació històrica perquè suposarà una và lvula d’oxigen per als arrossers en la mesura en què ha de permetre restaurar l’equilibri en el mercat europeu de l’arròs que s’havia vist seriosament distorsionat i compromés pels efectes dels acords comercials preferents signats entre la Unió Europea i determinats països asià tics.
Bona prova d’aqueix impacte negatiu que han reportat aquestes concessions queda patent en el descens del 15% experimentat en els preus percebuts pels arrossers valencians, mentre que la caiguda ha aconseguit el 30% en altres regions productores com Ità lia.
En la consecució d’aquest assoliment AVA-ASAJA ha tingut un protagonisme destacat ja que durant els últims anys ha impulsat a través del COPA-COGECA –entitat que aglutina a organitzacions i cooperatives agrà ries de la UE– la necessitat de plantejar davant les autoritats comunità ries una clà usula de salvaguarda per al sector arrosser.
El dirigent de AVA-ASAJA, Miguel Minguet, al seu torn vicepresident del Grup de Treball de l’Arròs del COPA-COGECA en representació de ASAJA, és l’únic representant espanyol que ha participat en totes les reunions d’alt nivell celebrades a Brussel·les.
El treball dut a terme, amb el suport de l’oficina de ASAJA a Brussel·les, va fer possible que al desembre un total de 13 països, entre ells els principals productors com Espanya, Ità lia, Portugal, França i Grècia, votaren a favor d’aquesta exigència del sector que hui finalment ha adoptat la Comissió Europea.
Possible clà usula de salvaguarda per als cÃtrics
AVA-ASAJA reitera que la decisió senta un precedent que pot obrir un camà per a altres produccions agrà ries. En aquest sentit, l’organització destaca el paper fonamental que va exercir el govern italià des del primer moment en les gestions per a aconseguir la implantació del referit mecanisme de salvaguarda en l’arròs.
Tal consecució ha sigut possible grà cies a un treball previ de documentació i elaboració d’informes per a acreditar els efectes negatius d’aqueixes importacions sobre el mercat arrosser europeu, acompanyat de les necessà ries pressions en l’à mbit polÃtic.
És per això que el president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, assenyala que el govern espanyol ha de prendre bona nota de l’actitud del seu homòleg italià i reclama al ministeri d’Agricultura que no desaprofite aquest precedent i encapçale de manera decidida totes les actuacions necessà ries per a plantejar davant la UE la possibilitat d’aplicar una clà usula de salvaguarda també en els cÃtrics enfront de la competència deslleial que estan patint d’altres països i fonamentalment de Sud-à frica.
AVA-ASAJA