La Unió reclama del ministeri regular i activar mesures de mercats en crisi dins de la futura PAC

La Unió reclama del ministeri regular i activar mesures de mercats en crisi dins de la futura PAC
  • També sol·licita una millor redistribució de les ajudes a favor dels professionals

La Unió de Llauradors i la resta d’organitzacions que componen La Unión de Uniones, en una reunió mantinguda amb el Ministeri d’Agricultura (MAPA) per a discutir sobre les propostes de reglament i els primers documents de treball de cara a elaborar el Pla Estratègic de la futura PAC, ha assenyalat la necessitat de dissenyar un esquema que permeta atendre simultàniament les necessitats del sector, el respecte als objectius en la formulació que s’acorden, una millor redistribució de les ajudes en favor dels professionals i la regulació dels sectors en crisis.

Encara que el calendari no és urgent i els passos previs al Pla Estratègic de la futura PAC seran l’anàlisi DAFO, la descripció de necessitats i el disseny d’indicadors de resultats, La Unió veu convenient intentar avançar en el model d’intervencions de pagaments directes, la nova arquitectura mediambiental de la PAC, els mecanismes de control i els instruments de l’organització comuna de mercat per a delimitar les línies primàries de treball.

En relació a les eines de regulació dels mercats, on la proposta de la Comissió Europea no conté massa novetats, l’organització ha demanat que es negocie una actualització dels llindars de referència per a l’activació de mesures en cas de crisi i que per a cada sector s’establisquen criteris objectius de declaració de pertorbació dels mercats, així com instruments de seguiment de situació dels sectors més pegats a la realitat.

Es tractaria, segons l’organització, d’evitar, com ara succeeix, que en plenes crisis sectorials ni es reconega que les mateixes s’estan produint, ni es posen en marxa les actuacions per a corregir-les o que s’implanten amb retards que li resten tota la seua eficàcia.

L’organització ha plantejat també que és ineludible comptar amb els controls precisos per a garantir el bon ús dels fons, però simplificant i millorant els procediments de sol·licitud i tramitació de les ajudes. L’organització ha posat l’accent principalment que les futures eines de monitoratge, que poden efectivament facilitar la gestió, han de testar-se i posar-se en funcionament només quan es tinguen garanties que no seran una font generalitzada d’incidències.

Durant aquesta reunió l’organització va evidenciar que cal tindre en compte tots els condicionants i reserves pressupostàries per a cada intervenció que plantegen les propostes de la Comissió per a no deixar descobertes determinades prioritats, com comptar amb un paquet suficient d’ajudes acoblades a la producció amb les quals atendre vulnerabilitats d’alguns sectors agrícoles i ramaders.

La Unió també ha insistit al MAPA que l’aplicació del capping, juntament amb una definició de llaurador genuí que s’identifique tot el possible amb el professional, hauria de permetre no solament un repartiment de les ajudes més equilibrat, sinó també més possibilitats per a millorar altres mecanismes, com les ajudes redistributives o el complement a joves.

Així mateix, la nova estructura ambiental de la futura PAC és un dels elements que més preocupa La Unió, ja que com més alta estiga la base d’exigències obligatòries en l’aplicació de la condicionalitat reforçada, menor serà el marge que es disposarà per a dissenyar i establir ajudes a la sostenibilitat que siguen adequades al nostre model agrari, tant en el marc dels ecoesquemes del primer pilar com en els programes agroambientals de desenvolupament rural.

La Unió de Llauradors


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.