El PSPV-PSOE de Sueca reclama protegir les nostres taronges davant la greu crisi del sector

El PSPV-PSOE de Sueca reclama protegir les nostres taronges davant la greu crisi del sector
  • Demanen l’exempció de la contribució i de l’IRPF, ajudes econòmiques i la garantia de preus mínims de mercat

El Grup Municipal Socialista de Sueca va millorar la moció presentada des del govern local per a protegir les nostres taronges davant la nefasta campanya de la qual estan sent víctimes els productors valencians. El portaveu del PSPV-PSOE Dimas Vázquez va proposar incloure en la moció, que es va aprovar per unanimitat en el primer Ple de l’any, dos qüestions de vital importància.

D’una banda es va introduir la sol·licitud a la Conselleria d’Agricultura de “ajudes econòmiques dignes per al nostre agricultors i la seua explotació, que garantisquen uns preus mínims de mercat a partir d’uns costos de producció, i sempre considerant les condicions climatològiques adverses”.

I en segon lloc, es va incloure requerir de les administracions públiques l’exempció de l’Impost sobre Béns immobles (IBI) de tot els afectes a l’activitat citrícola, així com una reducció dels índexs de rendiment net, per al sector citrícola en l’IRPF de l’exercici 2018″.

El regidor Dimas Vázquez va fer una detallada valoració sobre passat, present i futur del sector. Va recordar els seus anys d’esplendor en els quals la taronja “era la joia de l’horta”. “Preus de fa 25 anys, que hui en dia, i amb tot molt més car, serien un somni que es pogueren pagar”, va destacar.

Després d’apuntar que la problemàtica plantejada ara amb la fruita arribada de Sud-àfrica, en solapar-se les últimes importacions amb les primeres taronges valencianes, va observar que “a més, aqueixa competència es pot prolongar més, amb el seu emmagatzematge en les cambres frigorífiques”.

Va recordar que aquesta situació prolongada de caiguda de preus “ha deixat una fotografia lamentable en els camps de cítrics valencians que, a pesar que ja fa anys que això succeeix, és ara més sagnant a la qual se sumen les quasi 30.000 hectàrees de cítrics abandonades en la Comunitat Valenciana i la falta de relleu generacional”.

La moció presentada pel partit majoritari en el Govern local va ser subscrita per la totalitat de regidors i grups municipals presents en la sessió plenària. Serà remesa a tots els grups de les Corts Valencianes, Corts Generals i Senat, així com als parlamentaris valencians a Europa.

En la moció s’exposava a la Comissió Europea l’aplicació de la clàusula de salvaguarda perquè no s’importen cítrics d’Àfrica del Sud sense garanties per a evitar el contagi de la “taca negra”, garantint el control mitjançant una inspecció adequada; que es demane a la mateixa Comissió Europea l’aplicació en un grau suficient de les mesures legals existents per a evitar les pertorbacions en el sector citrícola; que s’inste al mateix govern europeu perquè agiliten els tràmits que faciliten a organitzacions agràries la retirada de 250.000 tones de cítrics del mercat en fresc, dotant amb suficient pressupost els programes operatius destinats a tal mesura; i que es genere una partida pressupostària suficient per a la retirada de taronges del mercat en fresc d’aquells agricultors no pertanyents a cap organització de productors.

PSPV-PSOE de Sueca


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada