-
Els cítrics representen a l’Estat més del 5% de la Producció Final Agrària i a la Comunitat Valenciana la xifra s’eleva al 50%
La Unió de Llauradors i la resta d’organitzacions que componen La Unión de Uniones de Agricultores y Ganaderos han decidit prendre cartes en l’assumpte davant la crisi que pateix el sector citrícola i per això han convocat una reunió urgent d’àmbit estatal a la qual han convidat a totes les Organitzacions Professionals Agràries, cooperatives i exportadors a fi d’analitzar la situació i emprendre accions conjuntes.
Per a La Unió i La Unión de Uniones “el moment requereix l’acció conjunta de totes les organitzacions professionals agràries, ASAJA, COAG, UPA i Unión de Uniones, Cooperatives Agroalimentàries, FEPEX i el Comitè de Gestió de Cítrics per a reclamar mesures de recuperació del sector”.
Reclamen l’impuls d’un pla estatal de reestructuració del sector citrícola o aprofundir en la normativa comunitària i estatal
En la primera part de la campanya citrícola s’han produït ja unes pèrdues només a la Comunitat Valenciana -major zona productora i comercialitzadora de l’Estat- de 130 milions d’euros per als productors, com a conseqüència en un 65% -85 milions d’euros- de l’anòmala situació de mercat provocada per la massiva presència de fruita procedent de tercers països -fonamentalment Sud-àfrica, però també uns altres- en els lineals dels supermercats europeus fins a meitat de novembre.
Milers de tones de mandarines espanyoles -sobretot satsumes i clementines- s’han quedat en els arbres aquesta campanya sense arreplegar en quedar desplaçades dels mercats europeus per la saturació de cítrics d’aquests països tercers, com Sud-àfrica. Aquesta saturació es deu a la decisió adoptada de proporcionar accés lliure a la UE a les seues mandarines i tracte preferencial d’entrada en taronja, que a més es veurà liberalitzada totalment en 2026. Els preus dels cítrics han baixat de mitjana un 23% en relació amb les mateixes dates de la campanya anterior.
Precisament, alguns dels punts reivindicatius que planteja La Unió i La Unión de Uniones es refereixen a la renegociació de l’Acord amb els països de l’Àfrica Meridional -Sud-àfrica- en el que correspon a les importacions de cítrics i mentre això no es produïsca establir la clàusula de salvaguarda. També exigeix una reciprocitat de les normatives europees en matèria fitosanitària i laboral a les produccions agràries procedents de països tercers, així com la implantació del tractament en fred de totes la fruites i hortalisses procedents de països tercers amb plagues de quarantena.
De la mateixa manera reclama l’impuls d’un pla estatal de reestructuració del sector citrícola o aprofundir en la normativa comunitària i estatal i en els compromisos dels actors implicats per a què la Interprofessional Citrícola Intercitrus realitze funcions d’ordenació del mercat, així com que el sector utilitze tots els instruments que la PAC posa a la seua disposició per a la gestió de crisi. Pel que es refereix a altres aspectes, sol·licita la reducció de mòduls fiscals per al cultiu, la reducció de les quotes de Seguretat Social, l’exempció de l’IBI o l’obertura de línies de crèdit.
La Unió assenyala que els cítrics van representar, amb dades del passat any, el 5,09% de la Producció Final Agrícola a Espanya i tenen una especial importància a la Comunitat Valenciana on representen quasi el 50% de la seua Producció Final Agrícola, quasi el 14% a Múrcia, el 8% a Andalusia i el 5% a Catalunya.
La Unió de Llauradors