El col·lectiu Pense Pensions Dignes, no va fer pont i es va concentrar, divendres 7 de desembre de 2018, com de costum, a les 11 hores, a la plaça de l’Ajuntament de Sueca, per tal de “Fer Pinya per una Pensió Digna”.
La portaveu, Pilar Medrano, es va basar en la conferència de Miren Etxezarreta, professora d’Economia, amb el títol “Veritats i Mentides sobre les Pensions”, per deixar clar que les Pensions públiques no són inviables.
Les raons que donen per justificar que no es pot mantenir un sistema públic de pensions que és solidari són: a) el nombre de persones majors creix, cal més diners; i b) hi ha cada vegada menys quantitat de treballadors en actiu.
Però, ara que hem eixit de la crisi i que s’estan creant llocs de treball, s’hauria d’anar superant el problema; per què continuem igual? Perquè les reformes laborals de 2011 i sobretot de 2013 han acabat amb els drets dels treballadors, els convenis col·lectius, abaratiment de l’acomiadament, etc. El problema s’aguditza perquè els contractes són de 4 hores o menys, en precari, per tant cotitzacions minses a la caixa de la Seguretat Social, les entrades (les cotitzacions) no superen les eixides (les pensions), doncs la caixa és deficitària.
La solució que, ja el 1994 proposa el Banc Mundial en el seu informe és: a) reducció de les pensions públiques, amb una sèrie de mesures contemplades en les reformes laborals de 2011 i 2013: més anys de cotitzacions, endarreriment de l’edat de jubilació, factor de sostenibilitat (esperança de vida), etc.; i b) desenvolupament d’ un sistema privat de pensions.
Segons Miren Etxezarreta, l’augment d’esperança de vida no s’hauria de considerar, perquè en una crisi, l’esperança de vida pot disminuir, així en 2008 va minvar un any a EEUU i 10 anys a l’URSS, quan es va transformar en un sistema de mercat.
El creixement que de la població no serà major que el que ha tingut en els darrers 50 anys, és a dir que el bot ja ha estat fet. Si la riquesa dels països ha pogut aguantar, per què no va a poder aguantar els pròxims 50 anys? En una projecció a llarg termini es poden equivocar, ja predeien la fallida de les pensions, l’any 2000.
Actualment, una població activa de 19.344.000, manté 46,57 milions. Per què singularitzen els/les pensionistes que som 9.500.000? Perquè es parteix de la base que en el sistema de repartiment, són els treballadors qui paguen les prestacions. Si no hi ha treballadors, no es poden cobrir les pensions?
Formem part d’una societat en la qual es produeix riquesa, es fa un repartiment i una part va per als impostos que financen les despeses col·lectives, Sanitat, Educació, Forces armades, Casa Reial.
Per què la Caixa de les Pensions ha d’estar equilibrada si no ho està l’Exèrcit, la Casa Reial, etcètera? És una raó política, no econòmica. Abans el pressupost de la Seguretat Social anava amb el pressupost de l’Estat, però el 1995, se separen els comptes en el pacte de Toledo. En un principi la idea era bona per no tocar l’excedent de la Seguretat Social, la famosa “guardiola de les pensions”, però ja hem vist que l’anterior govern no la va respectar, però sí s’obstinen a dir que no hi ha diners per a les pensions.
La portaveu, va remarcar com, a pesar de la crisi, l’Estat espanyol és més ric que el 1971 (dades de 2011); en 40 anys ha crescut el doble; tenim el doble de tot. Qui s’emporta els diners? Però el gran capital és qui mana i vol un sistema privat de pensions. El Fons de Pensions produeix un fluix de capital increïble. Gestiona el 35% d’Accions al món. A la Unió Europea (antiga Comunitat econòmica europea) li interessa perquè vol competir amb Wall Street i Tokyo.
Pilar Medrano, va insistir que el missatge està calant entre la gent jove que està convençuda que no cobrarà pensió pública i s’ha de fer un pla de pensió privat que, de moment, tal i com esta estructurat, és l’estafa de l’estampeta, per tant “hem de continuar les mobilitzacions” com la manifestació que tindrà lloc a València, dissabte 15 de desembre de 2018, a les 11h30, plaça de l’Ajuntament. Pense Pensions Dignes, hi acudirà i eixirà a les 10h20, des de l’estació de Sueca.
Pense Pensions Dignes